Linkuri accesibilitate

Franța mobilizează sute de polițiști pentru a stabiliza situația din Noua Caledonie


O stradă blocată de resturi de mașini arse în cartierul Magenta din Noumea, teritoriul Franței din Noua Caledonie, pe 18 mai 2024.
O stradă blocată de resturi de mașini arse în cartierul Magenta din Noumea, teritoriul Franței din Noua Caledonie, pe 18 mai 2024.

Franța a mobilizat sute de polițiști pentru a recâștiga controlul asupra drumului principal care leagă aeroportul de capitală, în Noua Caledonie, și pentru a restabili ordinea după zile de tulburări, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, relatează Reuters.

Peste 600 de polițiști au fost mobilizați pentru a curăța baricadele plasate de grupurile care blocau drumul de 60 de kilometri, dintre capitală și aeroport, susține ministrul. 100 dintre jandarmi fac parte dintr-o unitate specială, puternic înarmată.

Tulburările au izbucnit la începutul săptămânii pe teritoriul condus de francezi din Pacificul de Sud, stârnit de furia în rândul populației indigene kanak față de un amendament constituțional aprobat de parlamentarii de la Paris. Aeroportul a fost închis, iar distribuția alimentelor și medicamentelor a fost îngreunată din cauza baricadelor rutiere.

Schimbarea constituțională ar permite francezilor care au locuit în Noua Caledonie de cel puțin 10 ani să voteze la alegerile locale. Lideri populației locale se tem că francezii vor dilua votul kanak.

Revoltele au dus la moartea a șase persoane, zeci de mașini și magazine au fost incendiate sau jefuite. Franța a declarat miercuri stare de urgență pe insulă.

Situația a fost mai calmă sâmbătă, a declarat duminică, într-un comunicat, Înaltul Comisar francez pentru teritoriu, adăugând că au fost arestate 230 de persoane acuzate de revoltă.

Cele două companii aeriene principale care deservesc Noua Caledonie au suspendat zborurile. 3.200 de persoane sunt blocate pe insulă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG