Linkuri accesibilitate

Alegeri Franța. 200 de candidați de stânga și centru se retrag pentru a împiedica extrema dreaptă să preia puterea


„Bardella, nu te vom vota”, scrie pe un panou din Gazeran, la sud de Paris. Jordan Bardella este candidatul la postul de premier al extremei-drepte, împotriva căreia se coalizează în aceste zile forțele moderate.
„Bardella, nu te vom vota”, scrie pe un panou din Gazeran, la sud de Paris. Jordan Bardella este candidatul la postul de premier al extremei-drepte, împotriva căreia se coalizează în aceste zile forțele moderate.

Cel puțin 200 de candidați de centru și de stânga s-au retras din turul al doilea al anticipatelor din Franța, marți, pe 2 iulie, cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului limită. Mișcarea are ca scop oprirea ascensiunii extremei-drepte la putere.

Aproximativ 110 din candidații retrași aparțin alianței de stânga Noul Front Popular, în timp ce peste 70 provin din blocul politic de centru a președintelui Emanuel Macron. Cele două blocuri fac astfel parte de un așa-numit „Front Republican”, care își propune să împiedice Reuniunea Națională (Rassemblement Nationale - RN), partidul lui Marine Le Pen, să obțină cele 289 de mandate, adică majoritatea absolută în parlament.

Partidul de extremă-dreapta RN și aliații săi au câștigat alegerile parlamentare din 30 iunie și au obținut 33% din voturile exprimate, la o prezență record de peste 67%. Pe locul doi a ieșit alianța partidelor de stânga cu 28% și pe locul trei cea a formațiunilor centriste cu aproape 21%.

Doar 76 de parlamentari au fost aleși din primul tur al alegerilor parlamentare anticipate, cu peste 50% din voturile alegătorilor circumscripției, aproape toți din partea formațiunilor de extremă-dreapta sau stânga. Soarta celorlalte 501 locuri din Parlament va fi hotărâtă în turul al doilea, de duminică, 7 iulie.

În ciuda victoriei din primul tur, liderii RN au anunțat în repetate rânduri că vor intra la guvernare doar dacă vor avea o majoritate absolută în Parlamentul de la Paris, adică 289 de locuri. Marți, 2 iulie, Marine Le Pen a reluat această poziție.

„Nu putem accepta să intrăm la guvernare, dacă nu putem acționa”, a spus Marine Le Pen într-un interviu acordat marți, televiziunii publice franceze.

Sistemul de vot parlamentar din Franța este unul uninominal, în două tururi. Aceasta presupune că în primul tur sunt aleși doar candidații care obțin peste 50% din voturi.

În cazul în care nici un candidat nu obține majoritatea voturilor, intră în turul doi toți candidații care au obținut în primul tur peste 12,5% din voturi.

În acest context vine retragerea celor peste 200 de candidați care au ieșit pe locul trei în primul tur, o situație larg întâlnită. Prin retragerea candidatului de pe locul trei, care aparține unei formațiunilor din Frontul Republican, se urmărește ca voturile lui să se îndrepte către cel care candidează împotriva extremei drepte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG