Linkuri accesibilitate

Franța cere o misiune ONU pentru a verifica situația uigurilor din Xinjiang


Centru de detenție în care sunt ținuți membrii minorității uigure din Xinjiang

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut organizarea unei misiuni internaționale sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite care să meargă în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei pentru a răspunde îngrijorării globale privind tratamentul primit de minoritatea musulmană uigură. El a subliniat că situația uigurilor reprezintă este una din cele mai acute crize ale drepturilor omului din prezent.

Președintele francez a subliniat în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU că Franța solicită misiunea „pentru a răspunde îngrijorările pe care cu toții le avem privind situația minorității musulmane uigure".

Peste un milion de persoane din această minoritate uigură, dar și din alte comunități musulmane, se află în centre de detenție pe care Beijingul le descrie însă drept centre de formare profesională destinate să ajute populația să își găsească un loc de muncă pentru a-i îndepărta de tentația extremismului islamist.

Uigurii și alți membri ai comunităților etnice musulmane din Xinjiang au fost supuși raziilor efectuate de autorități în urma cărora au fost ridicați și plasați în lagăre de concentrare încă din 2017.

Mai multe rapoarte arată că ei au fost supuși torturii, violurilor și altor abuze în interiorul centrelor.

Washingtonul a crescut recent presiunea asupra Chinei pentru a răspunde tratamentului primit de minoritate uigură.

Cel mai recent,administrația Donald Trump a anunțat blocarea importurilor mai multe bunuri din provincia chineză Xinjiang sub acuzația că este folosită munca forțată a minorității musulmane minoritare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG