Linkuri accesibilitate

Franța. Rus arestat pentru complot de „destabilizare” în timpul Olimpiadei


Cercurile Jocurilor Olimpice au fost montate pe Turnul Eiffel din Paris.
Cercurile Jocurilor Olimpice au fost montate pe Turnul Eiffel din Paris.

Poliția franceză a arestat marți un rus suspectat că plănuia acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, au declarat procurorii.

Bărbatul, născut în 1984, a fost reținut și plasat sub anchetă judiciară sub suspiciunea de „organizare de evenimente care ar putea duce la destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul procuraturii de stat.

Astfel, scrie agenția franceză de presă, a fost deschisă o anchetă privind „transmiterea de informații către o putere străină pentru a stârni ostilități în Franța”, o infracțiune care, odată dovedită, e pedepsită cu până la 30 de ani de închisoare.

Procurorii au declarat că au descoperit la domiciliul bărbatului dovezi ale planurilor suspectate.

Ei nu au dat detalii despre presupusul complot, cu excepția faptului că nu a fost de natură teroristă și că procurorii specializați antitero nu urmăresc cazul.

Autoritățile au verificat peste un milion de persoane, inclusiv sportivi, antrenori, jurnaliști, voluntari, agenți de securitate și chiar rezidenți locali din apropierea locurilor unde se vor desfășura evenimentele de la Olimpiada de Vară, a declarat marți ministrul de interne Gerald Darmanin pentru săptămânalul Paris Match.

Dintre aceștia, 4.360 au primit interdicție de acces la JO. Surse AFP afirmă că dintre acestea, aproximativ 880 de persoane sunt suspectate de interferență străină.

În ultimele luni, mai multe acțiuni au alimentat suspiciunea că actori străini încearcă să influențeze opinia publică franceză sau să alimenteze diviziunile. Ar fi vorba, mai ales, de influențarea opiniilor despre invazia Rusiei în Ucraina sau despre campania Israelului în Gaza.

Printre acestea se numără plasarea de sicrie false etichetate „soldați francezi în Ucraina”, la baza Turnului Eiffel în iunie, sau urme de mâini roșii etichetate pe principalul memorial al Holocaustului din Paris în luna mai.

În octombrie, la scurt timp după atacul Hamas, simbolul israelian al stelei lui David a fost desenat pe mai multe clădiri din regiunea Parisului. Doi cetățeni moldoveni suspectați că lucrează pentru serviciul rus de securitate FSB au fost ulterior arestați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG