Linkuri accesibilitate

Peste 30 de sportivi neutri, din Rusia și Belarus, participă la Jocurile Olimpice


Jocurile Olimpice de la Paris debutează vineri în capitala Franței și durează până în 11 august.
Jocurile Olimpice de la Paris debutează vineri în capitala Franței și durează până în 11 august.

Peste 30 de sportivi din Rusia și Belarus au acceptat invitațiile de participare, ca sportivi neutri individuali la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris. O organizație pentru drepturile omului reclamă că unii dintre ei ar fi încălcat regulile de neutralitate impuse de Comitetul sportiv.

Un număr de 32 de sportivi, 15 cu pașaport rusesc și 17 cu pașaport de Belarus, declarați eligibili de către Comitetul Olimpic Internațional (IOC), au acceptat invitația de participare, ca „sportivi individuali neutri”, conform listei actualizate sâmbătă 20 iulie de către forul sportiv.

În decembrie 2023, IOC a stabilit criterii stricte de eligibilate pentru sportivii din Rusia și Belarus, aplicabile de altfel și pe parcursul competițiilor de calificare, care prevăd să nu fi susținut activ războiul și să nu fi fost contractați de serviciile militare sau de securitate națională din cele două țări.

Nici imnurile naționale, dar nici steagurile sau alte simboluri specifice Rusiei sau Belarusului nu vor putea fi afișate în vreo arenă sportivă sau de către cineva cu funcții oficiale, conform comitetului sportiv amintit.

De asemene, participarea în sporturile de echipă ale celor două țări nu a fost acceptată. De asemenea, sportivii din cele două țări care participă la competiție ca sportivi neutri nu vor lua parte la ceremonia oficială de deschidere a JO, programată vineri.

De asemenea, nici un oficial politic din Rusia sau Belarus nu este invitat la eveniment.

Deciziile CIO vin după invadarea de către Rusia a Ucrainei în februarie 2022, condamndată de comunitatea internațională.

Unele federații sportive din Rusia, precum cea de judo sau de haltere au anunțat că boicotează participarea sportivilor calificați, la Jocurile Olimpice care încep vineri la Paris, transmite Radioul Public Național (NPR) din SUA.

"Sunt 15 (sportivi, n.r.) cu pașaport rusesc" a spus directorul de competiții din cadrul IOC, Kit McConnell, menționând că numărul s-ar putea modifica, potrivit sursei citate.

Delegația rusă este cea mai redusă din 1984 până în prezent, când Rusia a boicotat în întregime Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

La precedenta ediție a JO de vară, din Tokyo, programate în 2020 dar decalate pentru 2021 din cauza pandemiei, au fost peste 330 de sportivi ruși în competiții, participând de asemenea sub steag neutru. Au obițnut peste 71 de medalii, dintre care 20 de aur, reamintește agenția France Presse (AFP).

Totuși, Rusia a încălcat în mai multe rânduri protocolul olimpic, notează agenția de presă, începând cu războiul de scurtă durată declanșat în Georgia, în 2008 și scandalul de dopaj care ar fi fost susținut de instituții ale statului rus, dezvăluit în 2016.

Astfel, începând cu JO de iarnă din Coreea de Sus, din 2018, continuând cu JO de vară de la Tokio și cele de iarnă de la Beijing din 2022 - încheiate chiar înainte de invadarea Ucrainei - sportivii ruși au concurat sub steag neutru.

După declanșarea invaziei și a războiului din Ucraina de către Rusia - Belarusul punând la dispoziție teritoriul pentru operațiuni militare - sportivii ruși și ulterior și cei din Belarus au fost interziși în multe sporturi - începând cu cele de echipă dar nu numai - însă IOC a anunțat că le va permite participarea la JO de la Paris dacă nu susțin războiul și nu au legături cu armata.

Au existat și voci care au cerut ca prezența sportivilor din cele douî state la JO de la Paris să nu fie permisă deloc, însă IOC a rămas consecventă cu poziția anunțată inițial.

Organizație de drepturile omului: și unii din sportivii eligibili ar susține războiul

La Jocurile Olimpice de la Paris cei 15 sportivi ruși vor participa în disciplinele tenis, ciclism, gimnastică - sărituri, canoe, ciclism și înot.

Cei mai mulți, 7 vor fi în turneul de tenis, în frunte cu semifinalistul de la Wimblendon Daniil Medvedev (locul 5 mondial), respectiv cu noua speranță a tenisului din Rusia, Mira Andreeva.

În schimb, nume cunoscute ca Andrei Rublev (numărul 9 mondial) sau Karen Khachanov (numărul 21), dar și Daria Kasatkina și Ludmila Samosonova, locurile 12 și 13 mondial au respins invitațiile.

Belarusul nu va avea nicio reprezentantă la tenis, atât Aryna Sabalenka (numărul 3 mondial) cât și Viktoria Azarenka respingând invitațiile.

Atât în rândul sportivilor ruși cât și a celor din Belarus care urmează să participe la întreceri ar exista mulți dintre ei care ar fi încălcat regulile de neutralitate, prin susținerea războiului Rusiei în Ucraina, sau lucrând pentru armata sau serviciile de informații rusești sau din Belarus, conform unui raport făcut public săptămâna trecută de Global Rights Compliance, specializată în drepturile omului, citată de USA Today.

Conform organizației, peste jumătate din cei peste 30 de sportivi din Rusia și Belarus admiși să participe la JO ca sportivi neutri nu ar îndeplini principiile de participare, conform raportului amintit.

Însă, 10 dintre sportivii ruși și 7 din cei din Belarus ar fi încălcat regulile respective, care s-ar referi inclusiv la a nu susține în vreun fel războiul Rusiei inclusiv în social media sau în presă.

Conform raportului amintit, un ciclist rus ar fi dat like la postări pro-război sau care ar fi pus sub semnul întrebării dreptul Ucrainei de a exista, în timp ce un jucător de tenis ar fi făcut același lucru în cazul unor postări despre „realizări” ale armatei ruse care presupuneau uciderea unor soldați ucraineni sau aprecierea unui simbol specific războiului.

Doi sportivi din Belarus ar lucra în forțele armate ale țării, mai subliniază documentul.

Un reprezentant al IOC a spus pentru USA Today că eligibilitatea sportivilor neutri a fost verificată de un corp de experți independenți și că „a analizat toți sportivii în conformitate cu principiile de participare pentru sportivii neutri individuali.”

Autoritățile sportive și olimpice din Ucraina, țară care va fi prezentă la Paris cu aproape 90 de sportivi, le-a transmis sportivilor să evite interacțiunie cu sportivii ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice, după cum a scris Serviciul din Republica Moldova al Europei Libere în luna mai.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG