Linkuri accesibilitate

Franța | Transportul public din orașe, întrerupt pentru limitarea violențelor care au cuprins țara


Violențele generate de împușcarea de către polițiști a unui adolescent au cuprins toată Franța

Guvernul de la Paris a cerut autorităților locale să oprească vineri noapte transportul public din orașe, într-o încercare de a restabili ordinea. Hotărârea vine după ce protestatarii au incendiat clădiri și mașini, în a treia noapte de violențe declanșate de împușcarea unui adolescent de către poliție.

Violențele au izbucnit în Marsilia, Lyon, Pau, Toulouse, Strasbourg și Lille, precum și la Paris, unde Nahel M., în vârstă de 17 ani, de origine algeriană și marocană, a fost împușcat mortal marți, scrie Reuters.

Împușcarea lui, surprinsă pe o înregistrare video la o oprire în trafic, a reaprins nemulțumiri vechi în comunitățile urbane sărace, legate de violența poliției și rasism.

"Următoarele ore vor fi decisive și știu că pot conta pe eforturile voastre impecabile", le-a spus ministrul de interne, Gerald Darmanin, ofițerilor de poliție și pompierilor care încearcă să controleze protestele.

El a cerut autorităților locale să oprească transportul public de autobuze și tramvaie începând cu ora 21:00, ora locală, în toată Franța.

40.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați pentru limitarea violențelor din Franța. Peste 200 dintre ei au fost răniți și 875 de persoane au fost arestate în noaptea de joi spre vineri, potrivit datelor publicate de autorități. Clădiri și vehicule au fost incendiate, iar magazinele au fost jefuite.

Prim-ministrul francez, Elisabeth Borne, a declarat că guvernul ia în considerare toate opțiunile pentru a opri violența "intolerabilă".

Președintele Emmanuel Macron a părăsit vineri mai devreme summitul Uniunii Europene de la Bruxelles pentru a participa la a doua ședință de criză a cabinetului din ultimele două zile.

Președintele a cerut rețelelor sociale să elimine "cele mai sensibile" imagini ale revoltelor și să dezvăluie identitățile utilizatorilor care instigă la violență.

În Marsilia, al doilea oraș ca mărime din Franța, autoritățile au interzis demonstrațiile programate pentru vineri și au încurajat restaurantele să închidă mai devreme terasele.

Toate mijloacele de transport în comun se vor opri în oraș la ora 19:00.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG