Linkuri accesibilitate

#FreeBelarus | Protest în fața Ambasadei Belarusului la București - FOTO


Români care protestează în fața Ambasadei Belarusului, duminică, 30 mai 2021

Și românii s-au alăturat altor țări europene care au organizat proteste în sprijinul poporului belarus.

Câteva zeci de români au protestat duminică în sprijinul poporului belarus, lăsând la o parte tihna minivacanței de 1 iunie și a unei zile ploioase de duminică.

Câteva zeci de români s-au adunat duminică în fața ambasadei Belarusului pentru a-și manifesta solidaritatea cu poporul belarus
Câteva zeci de români s-au adunat duminică în fața ambasadei Belarusului pentru a-și manifesta solidaritatea cu poporul belarus

Protestul a avut loc în fața ambasadei Belarusului la București, de pe strada Tuberozelor, rebotezată Roman Protasevici, la propunerea profesorului Andrei Oișteanu.

Strada Tuberozelor, pe care se află sediul Ambasadei Republicii Belaruse la București, a fost rebotezată Strada Roman Protasevich
Strada Tuberozelor, pe care se află sediul Ambasadei Republicii Belaruse la București, a fost rebotezată Strada Roman Protasevich

Spre deosebire de cel din alte capitale europene, protestul românilor a fost mut.

Protestatarii români, majoritatea tineri și foarte tineri, s-au înfășurat în steagul roșu cu alb al opoziției din Belarus, au afișat un banner uriaș prin care au cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici și a prietenei sale, Sofia Sapega și au afișat pancarte cu chipul caricaturizat al autocratului Lukașenko, cu chipurile celor doi tineri arestați și cu lista persoanelor care au fost ucise de forțele de ordine belaruse care au reprimat cu violență protestele pașnice.

Protestele din România intră în seria celor organizate în mai multe capitale europene ca parte a unei zile globale de solidaritate cu opoziția din Belarus, convocată de liderul opoziției exilat Svetlana Țihanovskaia.

Ziua solidarității marchează data arestării soțului Svetlanei, contracandidata lui Lukașenko despre care Opoziția și Occidentul spun că, de fapt, a câștigat alegerile detașat.

Casnica cu trei copii și-a depus candidatura după ce soțul ei și toți contracandidații lui Alexandr Lukașenko au fost arestați rând pe rând de pretora autocratului aflat la putere neîntrerupt din 1994.

Bloggerul Serghei Țihanovski intenționa să candideze la alegerile prezidențiale din august 2020 iar campania sa, derulată sub sloganul „Striviți gândacul”, i-a atras furia autocratului de la Minsk.

De asemenea, convocarea la proteste are loc după ce regimul de la Minsk a deturnat pe 23 mai, din ordinul lui Lukașenko, un avion de linie, sub pretextul unei amenințări cu bombă, pentru a-l putea aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

„Fac apel la toate țările UE și Statele Unite să ne ajute, vă rog, să-i eliberăm pe Roman și Sofia, precum și pe toți ceilalți care au fost închiși", a spus Natalia, mama lui Protasevici, în fața mulțimii de câteva sute de persoane adunată în capitala Poloniei unde părinții jurnalistului s-au refugiat în fața prigoanei regimului Lukașenko.

Tineri precum cei care protestează în Belarus, de-o seamă cu jurnalistul de 26 de ani arestat din ordinul autocratului Lukașenko.
Tineri precum cei care protestează în Belarus, de-o seamă cu jurnalistul de 26 de ani arestat din ordinul autocratului Lukașenko.

Belarusul se confruntă cu proteste de stradă de când Lukașenko s-a autodeclarat câștigător al alegerilor din august trecut, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate masiv.

Ca răspuns la demonstrațiile anti-guvernamentale, pretora sa a răspuns cu o violență ieșită din comun, arestând circa 30.000 de protestatari. Sute de persoane au fost torturate și cel puțin opt persoane au fost ucise, potrivit grupurilor de protecție a drepturilor omului.

Jurnaliștii care au acoperit demonstrațiile anti-Lukașenko au fost, de asemenea, vizați de represiune.

Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 481 de jurnaliști au fost arestați în 2020, de două ori mai mulți decât în ultimii șase ani.

Tineri români care protestează împotriva abuzurilor regimului de la Minsk
Tineri români care protestează împotriva abuzurilor regimului de la Minsk

Lukașenko se confruntă cu presiuni crescânde și cu noi sancțiuni după ce a deturnat avionul în care se afla Protasevici, un jurnalist de doar 26 de ani și unul dintre cei mai virulenți opozanți.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene discută posibile sancțiuni economice, iar Statele Unite au declarat, pe 28 mai, că vor reimpune sancțiuni asupra a nouă întreprinderi de stat din Belarus pe 3 iunie.

Statele Unite se coordonează, de asemenea, cu UE și alți parteneri pentru a elabora o listă de sancțiuni țintite împotriva membrilor cheie ai guvernului din Belarus ale căror nume sunt asociate abuzului, corupției, încălcării drepturilor omului, falsificării rezultatului alegerilor din august 2020 și care au instrumentat evenimentele din 23 mai, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Listă a persoanelor ucise în închisorile Belarusului pentru culpa de a fi protestat împotriva fraudării alegerilor de către autocratul Alexandr Lukașenko.
Listă a persoanelor ucise în închisorile Belarusului pentru culpa de a fi protestat împotriva fraudării alegerilor de către autocratul Alexandr Lukașenko.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG