Linkuri accesibilitate

Raport Freedom House: Libertatea pe Internet este în declin


Raportul anual realizat Freedom House privind libertatea online susține că aceasta este amenințată de represiune digitală, dezinformare și cenzură.
Raportul anual realizat Freedom House privind libertatea online susține că aceasta este amenințată de represiune digitală, dezinformare și cenzură.

Un raport realizat anual de Freedom House susține că libertatea pe internet este amenințată de represiune digitală, dezinformare și cenzură. Autorii susțin că numai o abordare coordonată a țărilor poate proteja drepturile și libertățile omului în era digitală.

Raportul Freedom House, Freedom on the Net 2023: The Repressive Power of Artificial Intelligence descrie o înrăutățire continuă a libertății pe internet în întreaga lume, pentru al 13-lea an consecutiv.

Documentul Freedom House arată că atacurile asupra libertății de exprimare au devenit mai frecvente.

În 55 de țări din cele 70 investigate, oamenii au suferit consecințe legale pentru exprimarea lor online. În 41 de țări sunt oameni au fost agresați sau uciși din cauza comentariilor lor online. Cele mai grave cazuri din această categorie au fost în Myanmar și Iran, unde regimurile autoritare au aplicat inclusiv pedepse cu moartea pentru infracțiuni legate de exprimarea online.

Iranul a înregistrat cea mai gravă scădere a libertății pe internet din acest an. Autoritățile de la Teheran au închis serviciile de internet și au blocat platforme ca WhatsApp și Instagram pentru a reprima protestele anti-guvernamentale generate de moartea în custodia poliției a Jinei Mahsa Amini, în septembrie 2022.

De asemenea, Myanmar s-a apropiat de China la capitolul mediu foarte nefavorabil pentru libertatea pe internet. În Filipine condițiile s-au deteriorat, de asemenea, un exemplu fiind cel al președintelui Rodrigo Duterte, care a blocat site-urile de știri care îl criticau.

Autorii raportului atrag atenția că cenzura guvernamentală online e deja mai apăsată, în condițiile în care în multe țări la nivel global vor avea loc alegeri în 2024.

În plus, raportul atrage atenția că inteligența artificială (IA) devine tot mai mult un instrument puternic de amplificare a campaniilor de dezinformare online. IA folosit de zeci de guverne pentru manipularea discuțiilor online, pentru a semăna îndoială, a denigra adversari sau a influența dezbaterea publică.

Guvernele autoritare au încercat să folosească IA pentru a face mai strictă cenzura online, iar 22 de țări au adoptat legi care cer platformelor digitale să folosească inteligența artificială pentru a elimina conținutul nedorit.

Raportul subliniază importanța stabilirii de standarde bazate pe drepturile omului pentru dezvoltarea și utilizarea instrumentelor AI, pentru a proteja libertatea pe internet.

Raportul atrage atenția și asupra fenomenului de externalizare a activităților de dezinformare online către entități greu de indentificat, influenceri sau către companii private.

Un exemplu oferit este cel al Rusiei, unde sectorul privat ajucat un rol important în răspândirea dezinformării legate de războiul din Ucraina. Mai mult, Israelul ar fi devenit o țară cu o creștere a fenomenului de apariție a companiilor specializate în dezinformare la comanda clientului.

Raportul Freedom House face și o listă cu inițiativele pe care guvernele și companiile tech le pot lua pentru a îmbunătăți libertatea pe internet, printre care: să asigure accesul liber la internet, să întărească protecția datelor personale, să combată supravegherea guvernamentală și să promoveze un internet deschis și liber.

Citiți AICI raportul complet Freedom House.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG