Potrivit publicației The Insider, citată de televiziunea Current Time, în ultimii șase ani fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a creat o vastă rețea de canale Telegram și de pseudo-corespondenți de presă de război pentru Africa. După moartea sa într-un accident aviatic suspect, în august anul trecut, aceste canale nu și-ar fi încetat activitatea, ci „au continuat să lucreze cu obediență pentru noii stăpâni”, iar apoi „Kremlinul și-a adăugat propriile resurse la rețeaua de tehnologi-propagandiști politici care au lucrat pentru Prigojin”.
Investigația a scos la iveală faptul că noul proiect de dezinformare și propagandă în Africa este gestionat de Serviciul 5 al FSB (una din structurile cele mai secrete ale FSB, specializată în colectarea informațiilor, inclusiv în fostul spațiu sovietic), iar responsabil de această campanie de dezinformare a fost numit un ofițer experimentat al Serviciului 5, Artiom Kureev, care fusese implicat în scandalul cu europarlamentara letonă Tatjana Ždanoka.
Cum funcționează rețeaua media patronată de FSB în Africa
În octombrie 2023, Kureev a anunțat crearea agenției „Inițiativa africană”, iar o lună mai târziu - crearea portalului RusAfro media, ale cărui materiale sunt traduse în toate limbile de bază folosite în Africa. Agenția „Inițiativa africană”, după cum a declarat însuși Kureev, „a deschis deja două birouri în Mali și Burkina Faso și intenționează să mai deschidă încă două, dar îi lipsesc fondurile și jurnaliștii calificați”.
Noile media au început rapid să recruteze personal, orientându-se mai cu seamă spre studenții africani care studiază în Rusia. Artiom Kureev a explicat ziarului rusesc „Viața satului” (care s-a interesat brusc de Africa) că „peste 30.000 de studenți din Africa studiază acum în Rusia și pot deveni jurnaliști în țările lor”. În ultimele luni, agentul Kureev a avut deja întâlniri la cluburile africane de la Universitatea de Stat Pentru Relații Internaționale (MGIMO) și Universitatea de Stat din Moscova.
„Inițiativa africană”, remarcă jurnaliștii de investigație, „aduce în prim plan toate subiectele care se încadrează perfect în agenda Kremlinului”. De exemplu, un miting anti-american în Republica Centrafricană sau o știre despre cum „SUA încearcă să cucerească Africa cu Facebook, dolari și LGBT”.
Agențiile patronate de FSB au publicat și un șir de fotografii cu graffiti din Burkina Faso dedicate prieteniei ruso-africane, din care nu a lipsit portretul lui Vladimir Putin.
De la „biolaboratoare în Ucraina” la „experimente biologice occidentale” în Africa”
RusAfro media a lansat recent o campanie având ca temă o teorie a conspirației conform căreia companiile farmaceutice occidentale folosesc Africa pentru experimente biologice și teste cu diverse medicamente.
„În multe privințe, aceasta seamănă cu o altă teorie conspiraționistă despre biolaboratoarele americane din Ucraina, cu singura diferență că, în versiunea africană, în poveste mai apar colonialismul, Bill Gates și pericolul vaccinării”, scrie The Insider.
Spre exemplu, RusAfro media scrie despre preocuparea „sporită” a țărilor africane pentru „problemele de suveranitate medicală”, „activitățile marilor companii farmaceutice occidentale”, dar și „țânțarii modificați genetic”, o temă ce ar fi „omniprezentă” în Africa. Articolul este însoțit și de fotografia unui graffiti din Burkina Faso Graffiti care înfățișează o seringă sub forma unui țânțar.
În ce măsură Serviciul 5 al FSB reușește să răspândească dezinformarea în Africa este greu de spus, notează jurnaliștii de investigație. Pe de o parte, nivelul scăzut de alfabetizare mediatică este favorabil diseminării facile a teoriilor conspirației, în timp ce, pe de altă parte, eforturile propagandiștilor nu au generat încă un răspuns notabil. De exemplu, potrivit The Insider, toate materialele agenției „Inițiativa africană” din ultima lună, în toate limbile, au adunat mai puțin de 20 de mii de clicuri, în timp ce RusAfro media nu a adunat nici măcar cinci mii.
Totuși, publicația mai scrie că nu trebuie subestimate eforturile FSB-ului. Deși site-urile au fost create toamna trecută și în primele luni au fost cu greu actualizate, acum, la începutul lui februarie, au început o campanie de dezinformare „în toată regula”.
SUA condamnă campania de dezinformare din Africa
Despre „Inițiativa africană” scrie și Wall Street Journal, citând oficiali americani. Potrivit acestora, agențiile de informații rusești încearcă să submineze influența SUA în Africa, răspândind informații eronate potrivit cărora africanii ar fi supuși fără voia lor unor teste în programele de cercetare biologică ale Pentagonului.
James Rubin, coordonatorul Centrului pentru Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, a declarat publicației că serviciile de informații rusești pun la îndoială munca făcută de organizații medicale legitime și îi descurajează pe africani să aibă încredere în eforturile care ar putea salva vieți.
WSJ scrie că în centrul campaniei rusești de dezinformare se află agenția de știri „Inițiativa africană”, înființată la sfârșitul anului trecut, care folosește rețelele de socializare pentru a promova criticile la adresa eforturilor occidentale în domeniul sănătății publice din Africa și a organizat o conferință la care participanții au denigrat companiile farmaceutice occidentale.
„Serviciile de informații rusești oferă sprijin material și îndrumare pentru „Inițiativa africană”, a mai declarat James Rubin pentru WSJ.