Linkuri accesibilitate

Rusia | Blogger arestat pentru „justificarea terorismului” după postarea unui cântec pe YouTube


Yury Khovansky, bloggerul arestat.

Poliția din St. Petersburg l-a arestat un bloggerul Yury Khovansky pentru un cântec. Versurile acestuia erau critice față de modul în care guvernul rus a gestionat incidentul din 2002, în urma căruia peste 130 de oameni luați ostatici la Teatrul Dubrovka din Moscova au fost uciși.

Procurorii au declarat miercuri, că bloggerul, care are peste 4,4 milioane de fani pe YouTube, a fost reținut pentru „justificarea terorismului” prin versurile cântecului postat pe YouTube anul trecut.

Comisia de investigații a încărcat pe YouTube un clip video în care Khovansky era pus pe jos, cu mâinile la spate, în timp ce era arestat. În secvențele filmate tremurat, bloggerul își recunoaște vina. Nu se știe dacă această mărturie a fost forțată.

La un moment dat, am cântat un cântec care justifica, să zicem, terorismul. Regret acest fapt și îmi recunosc vinovăția”, a spus bloggerul în vârstă de 31 de ani.

Presa din Rusia susține că un alt blogger, Andrei Nifyodov, a fost și el deținut ca martor în cazul cântecului lui Khovansky.

În februarie, Khovansky și-a exprimat public regretul pe tema cântecului, spunând că îi este „rușine” de folosirea unor cuvinte jignitoare la adresa zecilor de victime ale crizei cu ostatici din 2002.

Pe 22 octombrie 2002, un grup ce militanți din Cecenia au întrerupt o piesă de teatru muzical și i-au luat ostatici pe cei din mulțime. Toți militanții au fost uciși când forțele speciale ruse au intrat în clădire folosind un agent chimic, pe 26 octombrie.

Guvernul Rusiei a fost aspru criticat pentru modul în care a rezolvat criza - peste 130 de ostatici au murit. Aceștia nu au primit îngrijiri medicale adecvate în urma inhalării gazului folosit în atacul trupelor ruse.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG