Linkuri accesibilitate

Cui a dat bani SGG în 2022. Fundația condusă de ex-premierul Adrian Năstase, pe lista finanțărilor guvernamentale


Adrian Năstase conduce Fundația Titulescu, care a primit fonduri de la guvern printr-o finanțare a Secretariatului General al Guvernului.
Adrian Năstase conduce Fundația Titulescu, care a primit fonduri de la guvern printr-o finanțare a Secretariatului General al Guvernului.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a finanțat anul trecut 44 de proiecte ale unor asociații și fundații, în valoare totală de 3,3 milioane de lei. Printre ele, fundația condusă de fostul premier PSD Adrian Năstase.

Banii alocați de SGG ajung la beneficiari prin intermediul Direcției Generale de Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare și sunt alocați pentru a sprijini „activități socio-culturale și cu caracter științific, educaționale, spirituale, de informare publică, de promovare a imaginii și intereselor românești peste hotare.”

Europa Liberă a solicitat SGG să prezinte lista proiectelor finanțate anul trecut din bugetul instituției și modul de selectare a acestora.

În 2022 au fost finanțate 44 de proiecte, 28 dintre ele fiind asociații sau fundații din județele Mureș, Harghita și Covasna care au ca scop susținerea identității românești în județele majoritar locuite de maghiari.

SGG spune că alegerea proiectelor se face „potrivit metodologiei aprobate de secretarul general al Guvernului”.

Evenimentele dedicate lui Nicolae Titulescu

A existat finanțare și pentru fundații sau asociații care sunt conduse de foști sau actuali oameni politici.

Este cazul Fundației Europene Titulescu, căreia i s-a aprobat finanțarea de către SGG pentru proiectul „Nicolae Titulescu - 140 de ani de la nașterea omului de stat, juristului și diplomatului român de talie europeană” în sumă de 191.105 de lei.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, reprezentanții fundației spun că finanțarea efectivă a fost de doar 57.000 de lei.

ACTUALIZARE. Și Secretariatul General al Guvernului a transmis, ulterior, că suma alocată efectiv a fost de „57.300,00 lei, din valoarea totală a proiectului de 213.516,32 lei.”

Captură din răspunsul pe care l-am primit inițial de la SGG referitor la finanțările din 2022.
Captură din răspunsul pe care l-am primit inițial de la SGG referitor la finanțările din 2022.

Activitățile aferente proiectului Fundației Titulescu s-au desfășurat în Prahova, Suceava, Constanța și București.

Asociația este condusă din 2012 de către fostul premier Adrian Năstase, fost lider al PSD la începutul anilor 2000 și singurul premier din România care a fost încarcerat, după Revoluție, pentru fapte de corupție; Năstase s-a declarat tot timpul nevinovat, spunând și după ispășirea pedepsei că a fost o victimă a sistemului judiciar.

Vicepreședinții Fundației Titulescu sunt Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, Octavian Știreanu și Laurențiu Gutică Florescu.

„A fost o sumă mică pe care am obținut-o în baza unei depuneri de solicitări în procedura pe care SGG a decis-o și am realizat câteva lucruri interesante, importante. Nici nu mai țin minte, cred că au fost 50, 60 de mii de lei. Și am realizat un proiect foarte important. Este vorba despre un album, a doua ediție a albumului Titulescu. Nici nu au ajuns banii, am mai pus. Un album de excepție”, a declarat Adrian Năstase, pentru Europa Liberă.

Adrian Năstase, în 2008, pe când era președintele Consiliului Național al PSD, alături de deputatul Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea - cel care avea să devină președintele partidului. În anii următori, toți aveau să fie condamnați la închisoare.
Adrian Năstase, în 2008, pe când era președintele Consiliului Național al PSD, alături de deputatul Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea - cel care avea să devină președintele partidului. În anii următori, toți aveau să fie condamnați la închisoare.

Fostul premier ne-a îndrumat spre secretarul Fundației Titulescu, Cristian Winzer, pentru a obține mai multe date.

Conform răspunsurilor transmise de secretarul Fundației Titulescu, avocatul Cristian Winzer, suma acordată de SGG ar fi de doar „57.300 lei, iar restul de bani necesari pentru organizarea evenimentului, de aproximativ 19.000 lei, reprezintă contribuție proprie a Fundației”.

Semnificația evenimentului care s-a calificat la finanțarea guvernamentală este „onorarea memoriei marelui diplomat și om politic care a fost Nicolae Titulescu, stimulând și întreținând interesul național pentru această personalitate excepțională a României și a Europei, promovând patrimoniul și mărturiile legate de viața și opera sa și păstrând vie memoria acestuia (la data de 4 martie 2022 împlinindu-se 140 de ani de la nașterea sa)”, adaugă Cristian Winzer.

Europa Liberă i-a cerut secretarului fundației să precizeze și ce proiecte au fost finanțate cu acești bani.

Proiectele Fundației Titulescu finanțate de Guvern

  • Pregătirea și publicarea unui număr special al Revistei PERSPECTIVE (revista Fundației Europene TITULESCU), consacrat anului aniversar Nicolae TITULESCU – 150 de exemplare
  • Pregătirea și publicarea ediției a II-a revizuite a Albumului ”Nicolae TITULESCU. Un mare Român, un mare European, un mare Contemporan” (peste 600 foto, texte în limbile română, franceză şi engleză) – 450 de exemplare.
  • Organizarea, la București, la data de 14 octombrie 2022 (Athenee Palace HILTON – Salon Le Diplomate) a unei Conferințe internaţionale dedicate actualității ideilor titulesciene, cu titlul ”Nicolae TITULESCU – Lider al diplomației române și europene”, cu participarea domnului Lucian ROMAȘCANU (Ministrul Culturii), a domnului academician Răzvan THEODORESCU (vicepreședinte al Academiei Române, membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a domnului profesor emerit dr. Dennis DELETANT (membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a doamnei ambasador Mihaela CĂMĂRĂȘAN (secretar general al Ministerului Afacerilor Externe), a domnului dr. Philippe VERGNE (Secretariatul General al Cooperării Internaționale – ex. Ministerul Afacerilor Externe din Franța), a domnului profesor dr. Mircea DUȚU (directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române) și a domnului profesor dr. Teodor MELEȘCANU (fost Ministru al Afacerilor Externe)
  • Organizarea de conferințe la Sinaia (Muzeul Orașului Sinaia – Castelul Știrbey, intervalul 10 – 31 august 2022) și Constanța (Muzeul de Artă Constanța, intervalul 13 septembrie – 10 octombrie 2022) – pe teme privind viața și activitatea lui Nicolae TITULESCU, însoțite de expoziții foto-documentare;
  • Realizarea unui site dedicat lui TITULESCU (www.nicolaetitulescu.eu) care include aspectele biografice, opera, activitatea politică, activitatea diplomatică internațională, mărturii ale contemporanilor, studii și volume dedicate, manifestări naționale și internaționale consacrate personalității sale.

ACTUALIZARE. Secretariatul General al Guvernului, în același răspuns care a venit ulterior publicării articolului, a transmis că finanțarea a fost solicitată pentru:

a. Publicarea ediției a II-a a albumului: Nicolae Titulescu. Un mare Român, un mare European, un mare Contemporan (465 pagini, texte în română, franceză, engleză, peste 600 de fotografii).”

b. Publicarea unui număr special a revistei „Perspective”.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, invitat la unul dintre evenimente

Potrivit paginii de Facebook, invitat special la lansarea abumului „Nicolae Titulescu - un mare român, un mare european, un mare contemporan” a fost, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și Marian Neacșu, chiar șeful SGG, structura care a finanțat evenimentul și fost coleg de partid cu Adrian Năstase.

Marian Neacșu, care a fost nominalizarea Partidului Social Democrat pentru funcția de secretar general al Guvernului, spune „nu a onorat” invitația Fundației Titulescu.

În urma întrebărilor adresate de Europa Liberă, nu doar despre prezența sa la eveniment, ci și despre selecția fundațiilor care primesc bani de la Guvern, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a răspuns:

„O să transmit directiei de profil să alcătuiască răspunsul! Ce vă pot spune cert este faptul că nu am participat la evenimentul despre care vorbiți! Mi s-a adresat o invitație în acest sens, dar nu am onorat-o! Despre restul, când va fi gata materialul, am să-l trimit!”

ACTUALIZARE. În documentul primit ulterior dialogului cu Marian Neacșu, Secretariatul General al Guvernului susține că:

„Orice relație fost-colegială sau de orice natură cu orice persoană publică sau privată nu interferează cu modul cum se acordă finanțarea solicitanților de proiecte. Evaluarea tuturor solicitanților de proiecte s-a realizat în baza cap. V, art. 27 din Metodologia sus-menționată, de către o comisie instituită în acest sens (Comisia de Evaluare și Selecție a Proiectelor), tot procesul fiind public/transparent, disponibil accesului public pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, la secțiunea Interes Public/Metodologia privind atribuirea finanțării programelor, proiectelor și acțiunilor menționate în anexa la HG nr. 251/2022.”

Cristian Winzer a confirmat că Marian Neacșu nu a mers la lansarea albumului Nicolae Titulescu.

„Potrivit acordului, Fundația avea obligația de a menționa prin toate mijloacele de promovare «proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare». Domnul Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, nu a participat la niciunul dintre evenimente”, se arată în precizările transmise pe mail de avocatul Winzer.

La alte evenimente ale fundației însă a participat secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării și senator PSD.

Seria de evenimente dedicate lui Nicolae Titulescu, încheiată cu lansarea albumului, în ianuarie, anul acesta, s-a terminat și cu un mesaj de mulțumire la adresa finanțatorului, Secretariatul General al Guvernului.

În legătură cu modul cum alege Secretariatul General al Guvernului fundațiile, asociațiile și proiectele ce primesc bani publici, Marian Neacșu a promis că departamentul de comunicare ne va da răspunsurile. Imediat ce le vom primi vom actualiza articolul.

Cine mai este pe lista finanțărilor de la Guvern

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost finanțată prin SGG cu 86.400 de lei pentru proiectul „Moștenirea Mușatină – istorie, credință, cultură”, domeniul finanțat fiind despre „cultură, culte și religie”.

Altă asociație finanțată de SGG este Fundația Universitară Carol I, București, condusă de Mireille Rădoi. Pentru proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” desfășurat în județele Harghita, Covasna și Mureș, SGG a plătit anul trecut 276.000 de lei.

Muzeul Național al Literaturii Române a primit pentru proiectul „Valorificarea patrimoniului cultural” suma de 375.000 de lei.

Alți câștigători

  • Asociația Mundicolour din București, condusă de Ana Cebotari a fost finanțată cu 200.000 de lei pentru proiectul intitulat „Opera în concert Crai Nou”.
  • Asociația „Curaj Înainte” din București – condusă de Mihnea și Cornel Dumitru a primit pentru proiectul „Povești cusute din nordul județului Harghita” suma de 199.000 de lei.
  • Asociația „Gargui” din București – reprezentată de Gabriela Sanda Bozitz și condusă de Ioana Octavia Croitoru a primit 161.000 de lei pentru proiectul „ Inspiră și implică noua generație de oameni de cultură”.
  • Asociația Culturală Oltenia din Craiova - reprezentată de Maria Otovescu a primit 120.000 de lei pentru proiectul „Atitudini, opinii și comportamente ale românilor față de mediul înconjurător”.
  • Asociația Yufest din Iași – reprezentată de Ștefan Iulian Lupu și Loredana Gabriela Humelnicu a primit 288.990 de lei de la SGG pentru proiectul „Moștenirea lui Ștefan cel Mare”.
  • „Human Help” din Miroslava Iași, reprezentată de Vasile Miron și Doinița Marian a obținut 290.000 de lei de la Guvern pentru proiectul „Ziua armatei române”.
  • Fundația„ Corbii de Piatră”, Argeș, reprezentată de Dumitru Bobeanu și Aron Mogoiu a primit 283.000 de lei pentru derularea proiectului „Comunicarea nonverbală în învățământul preuniversitar”.
  • Asociația Arte del Anima, București, reprezentată de Vlad si Valeria Linta a încasat 66.000 de lei pentru „promovarea dramaturgiei românești”.
  • Fundația „Nova Kulturalia”, București, reprezentată de SCA „Benclinov și Asociații”. Director, Carmen Maria Strujac și Miruna Alexandra Coman. Fundația a încasat anul trecut de la Guvern suma de 49.000 de lei pentru proiectul „Artiști români și muzica Europei”.
  • Asociația „Suflet Fericit”, București., condusă de Adrian Georgian Puiu și Consulela Gabriela Sabie a încasat 216.000 d elei pentru „Promovarea tehnicilor de olărit tradițional pentru copii din județul Harghita și Covasna”.
  • Asociația „Neam Edenic” – Pitești, condusă de Robert Eugen Nicolae, a primit 257.000 de lei pentru „Educație prin Comunicare Interculturală în județele Covasna, Harghta, Mureș”.
  • Asociația „Grup de Acțiune Locală Lunca Joasă a Siretului” , Galați, condusă de Dorin Butunoiu, a încasat în 2022 suma de 167.000 de lei pentru proiectul „Vatdor dor de vatra românească”.

Anul trecut, SGG a avut un buget de 1,5 milioane de euro, mai exact 7.800.000 de lei, pentru a realiza proiecte de comunicare, informare publică și promovare a imaginii și intereselor românești peste hotare.

Din această sumă, 3,3 milioane de lei au mers la finanțarea proiectelor realizate de Direcția Generală Guvernare Deschisă. Banii au fost alocați prin hotărâre de Guvern, semnată de premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, în 2023, suma pentru SGG crește la 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Banii vor putea fi cheltuiți de Serviciul Dezvoltare Comunitară care face parte din Direcția de Dezvoltare Comunitară, Monitorizare Întreprinderi și Instituții Publice, structură coordonată de Victor Moraru, director în SGG.

Cum sunt selectate proiectele

Potrivit anexei ordinului, doritorii depun un proiect detaliat și acțiunile preconizate în cadrul unui parteneriat.

„Aprobarea propunerii de proiect constă în analiza și aprecierea complexă efectuată de către Comisia de Evaluare și Selecție a Proiectelor”, se arată în document.

Mai departe, Comisia elaborează o notă de fundamentare și se semnează un acord de parteneriat, în care solicitantul trebuie să vină cu minimum 10% din valoarea totală a finanțării.

Finanțarea programelor se realizează în baza unei metodologii aprobate printr-un ordin semnat la data de 16 martie 2022 de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG