Linkuri accesibilitate

G. Firea, despre alianța PSD - Pro România: „Când lipsește respectul, apare o problemă majoră”. Surpriza lui Negoiță


Victor Ponta neagă orice negociere pentru o alianță PSD - Pro România în București, iar Robert Negoiță nu va candida din partea PSD la alegerile locale.

Sunt tensiuni majore între PSD și Pro România. Social-democrații nu cred în candidatura lui Victor Ponta pentru Primăria Capitalei și susțin că declarațiile în acest sens fac parte din negocierea care se poartă între conducerile PSD și Pro România. Poziția PSD e contestată vehement de cei din Pro România.

Varianta unei alianțe PSD-Pro România pentru alegerilor locale în București este pusă serios sub semnul întrebării. Primarii de sectoare, dar și primarul general, Gabriela Firea, și-ar dori ca o astfel de alianță să se realizeze cât mai repede. În schimb, cei de la Pro România negociază dur viitoarele înțelegeri cu PSD, încercând să obțină cât mai multe avantaje. În timp ce se poartă discuțiile politice, confirmate de liderul PSD Marcel Ciolacu, reprezentanții PSD și cei ai Pro România lansează diferite mesaje de amenințare în spațiul public.

Posibilitatea ca Victor Ponta să intre în bătălia pentru București a fost anunțată de Pro România ca un mijloc de presiune la adresa PSD, susțin surse din conducerea social-democraților pentru Europa Liberă.

Gabriela Firea: „​Nu mă implic în trocuri politice, nu aspir să fiu răsfățata celor care trag sfori"

Întrebată cum vede această ipoteză ca Victor Ponta să îi fie contracandidat la alegerile locale, iar între PSD și Pro România să nu existe o alianță, Gabriela Firea a răspuns pentru Europa Liberă că fiecare partid este liber să-și decidă politica de alianțe.

„Partenerii trebuie să se respecte. Când respectul lipsește, apare o problemă majoră. Eu mă raportez la oameni, la ceea ce pot face pentru ei și mai puțin la aranjamentele politice. Îmi doresc să fiu candidatul preferat de bucureșteni, ca acum patru ani, pentru că am dovedit seriozitate și implicare. Nu aspir să fiu răsfățata celor care trag sfori și care se gândesc exclusiv la propriul interes. Sunt om de echipă, dar fac echipa cu bucureștenii. Nu mă implic în trocuri politice”, a declarat Gabriela Firea pentru Europa Liberă.

Primarul Capitalei nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă Pro România și Victor Ponta au arătat o lipsă de respect față de PSD.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru Europa Liberă că nu a existat nici o negociere cu PSD pentru București.

Nu a existat nici o negociere între PSD și Pro România pentru București și nici nu cred că va exista”, a precizat Victor Ponta pentru Europa Liberă.

Liderul Pro România a evitat să dea un răspuns în privința posibilei sale candidaturi pentru Primăria Capitalei.

„Pro România finalizează Agenda Pro București 2020 și va prezenta până pe 25 iulie candidații pe care îi susține”, a adăugat Ponta.

Surse din conducerea PSD susțin însă că discuțiile au demarat și că săptămâna viitoare urmează încă o rundă de discuții pentru a vedea dacă se poate ajunge la un consens în Capitală.

„Victor Ponta nu va candida pentru Primăria Capitalei. Cred că nimeni nu a spus vreodată despre Victor Ponta că e prost. Cei din jurul lui fac declarații pentru a obține mai mult când negociază cu PSD. El negociază și vrea să obțină cât mai mult pentru Pro România. Cât mai mult. Vedem dacă se va ajunge la o înțelegere. Nu va risca să piardă Primăria Capitalei înainte de parlamentare, scopul lui sunt prezidențialele din 2024”, au afirmat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

D. Tudorache: „Ponta nu va candida la Primăria Capitalei, Alianța PSD - Pro România se va realiza în proporție de 99%"

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, este convins că alianța PSD-Pro România se va realiza, iar cei de la Pro România vor accepta să aibă candidat la o primărie de sector.

„În sectorul 1, cei de la Pro România pot avea pe listele Alianței 25-30% din locurile eligibile pentru Consiliul Local. Vor primi, probabil, și posibilitatea de a desemna candidatul pentru Primăria Sectorului 2. Actualul primar nu mai dorește să candideze”, a spus Tudorache, care este și președintele Organizației PSD Sector 1.

Social-democratul nu crede în candidatura lui Victor Ponta la Primăria Capitalei.

„Cum poți să spui, mă duc să candidez la președinția România, dar am pierdut primăria Capitalei. Victor Ponta poate doar să o încurce pe Firea, să câștige nu poate niciodată. E conștient. Ei (n.r. cei de la Pro România) sunt colegii noștri, Victor Ponta m-a ajutat la campania de la locale din 2016, nu pot uita acest lucru. Noi suntem același nucleu, chiar dacă ne-am separat. Va exista o alianță Pro România - PSD -ALDE și la locale și la parlamentare, exclud să nu aibă loc alianța, 99% se va întâmpla, 1% nu se va întâmpla. Niciodată nu va candida Victor Ponta la Primăria Capitalei. E o negociere dură, dar toți primarii de Sector ne dorim această alianță, Marcel Ciolacu știe asta”, a fost poziția lui Dan Tudorache.

Negoiță: „Nu e nevoie de o alianță PSD - Pro România, dimpotrivă. Nu e sigur că voi candida din partea PSD"

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, nu știe dacă mai este membru PSD sau nu, spunând că a pierdut șirul momentelor când a fost sancționat de partid. Nu crede nici el într-o alianță PSD- Pro România.

„Ar trebui să-i întrebați pe cei de la partid, nu m-a preocupat situația. În opinia mea nu este nevoie de o astfel de alianță PSD-Pro România, ba dimpotrivă. Bucureștenii trebuie să aibă o ofertă suficient de largă, astfel încât să aibă de unde alege. Așa consider că e democratic. Un lider ar trebui să depășească propriile avantaje, nu doar ce e bine pentru el, ci pentru comunitate. Nu cred că Victor Ponta va candida pentru Primăria Capitalei”, a declarat Negoiță pentru Europa Liberă.

Primarul Sectorului 3 pregătește o surpriză însă și pentru conducerea PSD. Deși este dat ca sigur drept candidat al social-democraților, Robert Negoiță neagă această variantă.

Întrebat dacă va candida sigur din partea PSD, Negoiță a răspuns: „nu”.

Pentru mine, pentru apropiați, pentru cei care mă cunosc și știu cum gândesc, nu e o surpriză. Nici măcar pentru PSD nu cred că e o surpriză, dacă sunt realiști”, a spus pentru Europa Liberă, Robert Negoiță.

Marcel Ciolacu a precizat că o susține pe Gabriela Firea pentru a obține un nou mandat în Capitală.

„Candidatul PSD la Primăria Capitalei este Gabriela Firea. Ea va câștiga alegerile și are toată susținerea mea și a partidului”, a precizat liderul social-democrat.

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, a prezentat poze dintr-un sondaj de opinie în care susține sunt măsurate și alte persoane pentru Primăria Capitalei.

„Când propriul tău partid începe să facă sondaje prin oraș să testeze alți candidați #problemegabi? Cu ea sau fără ea, Bucureștiul scapă de PSD la toamnă”, a fost mesajul postat pe Facebook de Violeta Alexandru, lângă care se afla poza unui sondaj de opinie în care erau măsurați pentru Primăria Capitalei: Vasile Dâncu, Cozmin Gușă și Robert Negoiță.

Alegerile locale sunt programate pentru 27 septembrie și se vor desfășura într-un singur tur. Inițial, scrutinul local trebuia să se desfășoare în luna iunie, dar el a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG