Linkuri accesibilitate

Summit G20 în Brazilia, în umbra a două războaie și a revenirii lui D. Trump


Președintele Braziliei, Lula de Silva o primește pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la summitul G20 de la Rio de Janeiro.
Președintele Braziliei, Lula de Silva o primește pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la summitul G20 de la Rio de Janeiro.

Brazilia găzduiește summitul G20 unde, cel mai probabil, nu va exista o declarație semnificativă privind marile conflicte de la nivel global însă ar putea aduce o alianță împotriva foametei. Observatoriii spun că summitul e umbrit de două războaie majore și de victoria lui Donald Trump în alegeri.

Tensiunile globale sporite și incertitudinea cu privire la viitoarea administrație Trump au temperat așteptările legate de o declarație puternică care să abordeze conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina. Experții anticipează în schimb un document final axat pe probleme sociale precum eradicarea foametei – una dintre prioritățile Braziliei – chiar dacă își propune să includă cel puțin o mențiune despre războaiele în curs, transmite The Associated Press.

După ce președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a l-a învins pe fostul președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, în 2022, comunitatea internațională legat de perspectiva ca liderul de stânga și diplomatul priceput să găzduiască G20 în 2024.

Sub președintele Lula, Brazilia a revenit la principiul său vechi de decenii de neutralitate, ceea ce ar putea oferi Braziliei o poziție privilegiată să găzduiască un summit important precum G20., care să aducă și progrese semnificative.

Dar politica externă a administrației sale a avut unele momente controversate. Un plan de pace Brazilia-China pentru Rusia și Ucraina nu cerea retragerea Rusiei din Ucraina și a fost criticat de liderul ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, Lula a declanșat un incident diplomatic cu Israelul după ce a comparat acțiunile sale din Gaza cu Holocaustul.

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA de la începutul acestei luni și revenirea iminentă a unei doctrine „America First” ar putea, de asemenea, să împiedice obținerea unui consens legat de numeroase probleme in discuție, cum ar fi combaterea sărăciei, tranziția verde și taxarea marilor averi la nivel global.

Ambasadorul Mauricio Lyrio, negociatorul cheie al Braziliei la G20, a declarat că declarația finală a liderilor ar trebui să abordeze războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar că diplomații încă discută despre cum să ajungă la un limbaj universal acceptabil.

La summitul G20 din 2023, din India, participanții nu s-au putut pune de acord asupra unei declarații care să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ambasadorul brazilian a mai spus că lansarea unei alianțe globale împotriva foametei și sărăciei este la fel de importantă ca declarația finală.

Alianța împotriva foametei a lui Lula este obiectivul principal al Braziliei pentru o declarație comună G20, spune Thomas Traumann, fost ministru și consultant politic din Rio de Janeiro.

„Brazilia a vrut un acord global pentru combaterea sărăciei, un proiect de finanțare a tranziției verzi și un consens asupra unei taxe globale pentru super-bogați. Doar primul a supraviețuit”, a spus Traumann.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa la summit după o oprire la Lima pentru forumul de cooperare economică Asia-Pacific și, apoi, pentru o călătorie la Manaus, un oraș din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, care să arate „angajamentul față de protecția mediului și respectul pentru culturile locale”.

Oficialii de la Casa Albă insistă că prezența lui Joe Biden la G20 vor fi substanțială, cu discuții pe probleme climatice, infrastructură globală, eforturi antidrog și întâlniri bilaterale cu lideri globali, inclusiv cu președintele chinez Xi Jinping.

Însă orice angajament pe care Biden și-l asumă ar putea fi anulat de următoarea administrație a Casei Albe, potrivit lui Danielle Ayres, profesor de relații internaționale la Universitatea Federală din Santa Catarina, citată de AP.

„Ar însemna ca Trump (...) să spună că SUA nu vor face ceva la care au semnat la nivel internațional”, a spus Ayres: „Asta are un cost. Generează insecuritate, o percepție proastă din partea comunității internaționale față de Trump”.

În același timp, președintele Chinei, Xi Jinping, a inaugurat joi a unui mare port în Peru, un semn clar al reorientării Americii Latine. Premierul britanic Keir Starmer se va întâlni luni cu Xi, prima întâlnire între liderii britanici și chinezi din 2018.

Un absent notabil la G20 va fi președintele Rusiei, Vladimir Putin, împotriva căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat care obligă statele membre să-l aresteze. Prin urmare, delegația Rusiei va fi condusă de Serghei Lavrov. Israelul nu participă pentru că nu este membru G20.

Ce este G20?

G20 este un forum al celor mai mari economii din lume care se reunește în mod regulat pentru a discuta cele mai presante probleme cu care se confruntă economia globală.

Împreună, G20 reprezintă 85% din PIB-ul mondial, peste 75% din comerțul global și aproximativ două treimi din populația planetei.

Este format din 19 țări și două organisme regionale. Membrii actuali sunt Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite, plus Uniunea Africană și Uniunea Europeană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG