Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea, convinsă că deciziile guvernului o vizează personal


Primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea
Primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea

Gabriela Firea este convinsă că decizia guvernului de a pasa la autoritățile locale reglementarea purtării măștilor, în raport de evoluția epidemiei de coronavirus pe plan local, o vizează direct pe ea.

Firea a invocat în acest sens măsuri similare luate de ea la decizia guvernului.

„Nu mi se pare normal. Aceste decizii atât de importante trebuie luate în urma consultărilor epidemiologilor, infectioniștilor, conjugat, responsabil, fără panică, fără haos, de către guverm. De ce să paseze responsabilitatea către primării? În starea de urgență au recomandat autorităților locale să închidă parcurile. Noi, pentru protecția populației, am spun că tebuie să închidem parcurile, pentru a-i proteja pe cetățeni. Dar repet: la indicația prefectului, reprezentantul guvernului. Ulterior, când oamenii erau supărați, din partea guvernului au ieșit oameni și au spus că primăria a închis parcurile. Noi, la București, vom fi conștiincioși și vom respectă recomandările. Peste două săptămâni asta o să auzim la televizor: doar la București s-au luat măsuri. Este un joc politic. O să vină să spună că doamna Firea v-a pus măști în spațîi deschise. Mi s-ar părea normal că guvernul să vină să spună: începând de azi, în aceste locuri se poartă masca. Primăria are un vot în comitetul municipal pentru situații de urgență. Este condus de prefect și sunt aproape 30 de instituții subordonate. Nu avem mai multe voturi decât instituțiile guvernului. Noi suntem colegi și colaborăm foarte bine. Dacă nu erau aceste alegeri și nu se tranforma totul într-un război față de Gabriela Firea... Că asta se întâmplă. Orice decizie se ia se gândesc cum să ii facă rău Gabrielei Firea. În comitet voi susține că suntem pentru purtarea măștii în interior, la exterior doar în spații aglomerate. Nu poți să vii să spui că e masca obligatorie în centrul vechi, pentru că doar în weekend și doar seară e aglomerat”, a declarat Firea la Antena 3.

Cinci județe au decis până acum că purtarea măștilor este obligatorie în spații deschise și aglomerate: Galați, Brașov, Prahova, Vâlcea, Dâmbovița și Argeș, în care autoritățile locale au considerat că se impune purtarea măștilor în urma evoluției epidemiei de coronavirus pe plan local.

Potrivit hotărâriiadoptate miercuri de guvern, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărârea comitetului județean sau municipiului București pentru situații de urgență.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii, prevede textul hotărârii.

XS
SM
MD
LG