Linkuri accesibilitate

Gafă majoră făcută de PSD în Parlament la majorarea pensiilor cu 40%


Fostul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) - stânga, și fostul președinte al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD) - dreapta
Fostul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) - stânga, și fostul președinte al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD) - dreapta

Judecătorii Curții Constituționale explică ce a greșit PSD când a abrogat anumite articole din Ordonanța de Urgență prin care pensiile erau majorate cu 14%.

Social-democrații au modificat în Parlament, în luna septembrie, Ordonanța de Urgență 135/2020, abrogând articolele care prevedeau o majorare a pensiilor cu 14%. Intenția anunțată a conducerii PSD a fost aceea de a se reveni la legea anterioară, prin care pensiile erau majorate cu 40%. Numai că demersul lor este criticat dur de judecătorii Curții Constituționale.

„Abrogarea pură şi simplă prin legea criticată a art. 42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 nu repune în vigoare textul iniţial din Legea nr.127/2019, ci creează, în realitate, un vid legislativ”, se arată în motivarea judecătorilor CCR.

Social-democrații au greșit astfel procedura legislativă. Pentru ca pensiile să fie majorate cu 40%, ei ar fi trebuit să respingă OUG care majora pensiile cu 14%.

„Numai dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.135/2020 ar fi fost respinsă, ar fi reintrat în vigoare dispoziţia de stabilire a punctului de pensie la 1775 lei; ordonanţa de urgenţă fiind însă aprobată, dispoziţia de abrogare din cuprinsul legii de aprobare referitoare la un text din cuprinsul ordonanţei de urgenţă care modifică o normă juridică din actul de bază nu repune în vigoare această din urmă normă juridică”, a precizat Curtea Constituțională.

Din cauza modului defectuos de legiferare impus de PSD și aliații săi, s-ar fi creat o „incertitudine juridică în privința existenței normative a valorii punctului de pensie, ceea ce ar afecta însuși dreptul la pensie”.

Judecătorii transmit Parlamentului că poate stabili valoarea punctului de pensie, dar trebuie să precizeze care este valoarea acestuia.

„În situația dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii”, explică Curtea Constituțională.

Votul din Parlament a fost dat în luna septembrie, iar bătălia politică s-a dat între majorarea pensiilor cu 40%, așa cum au dorit PSD și aliații săi, și majorarea cu 14%, soluția propusă de Guvern. PNL a motivat această creștere prin faptul că ea trebuie acoperită din resurse bugetare, fără a pune în pericol bugetul pentru 2021.

XS
SM
MD
LG