Linkuri accesibilitate

GALERIE FOTO | Martie negru: 31 de ani de la confictul interetnic de la Târgu Mureș

Acum 31 de ani, în zilele 19, 20 și 21 martie, Târgu Mureș a fost scena unor evenimente care au degenerat într-un conflictul interetnic, cunoscut mai târziu drept „Martie negru”. De o parte și cealaltă a baricadei, mii de localnici, români și maghiari, cărora li s-au adăugat, ca într-o mineriadă avant la lettre, țărani sosiți din Valea Gurghiului, respectiv din Valea Nirajului.

Tulburările au izbucnit pe 15 martie când se sărbătorea „Ziua maghiarilor de Pretutindeni". S-au semnalat vandalizări ale statuii lui Avram Iancu din Tg. Mureș și ale lui Nicolae Bălcescu din Sovata. Maghiarii fluturau steaguri ungurești ceea ce a fost perceput ca un un sacrilegiu pe fondul propagandei naționalist-comuniste. În plus, pe 16 martie, la farmacia nr.28 din Tg. Mureș românilor li s-a interzis accesul ceea ce a generat un protest. Orașul era deja marcat încă din ianuarie de o disputa etnica după ce comunitatea maghiara a revendicat liceul „Bolyai Farkas” cu limba de predare maghiară. Tensiunile au luat amploare atunci când conducerea maghiară a liceului local a interzis accesul elevilor români, în tentativa de a grăbi instituirea maghiarei drept limbă de predare.

Mulțumim proiectului Azopan și Fundației Culturale Dr. Bernády György pentru amabilitatea de a ne fi pus la dispoziție imagini din arhivele lor.

XS
SM
MD
LG