Linkuri accesibilitate

Gaza. Zeci de morți în atacurile israeliene de luni. Continuă asedierea a două spitale din enclavă


Un băiat cercetează molozul unei clădiri lovite peste noapte de armata israeliană în orașul Rafah. 25 martie 2024.
Un băiat cercetează molozul unei clădiri lovite peste noapte de armata israeliană în orașul Rafah. 25 martie 2024.

Zeci de oameni au murit luni în urma atacurilor din Gaza. Armata israeliană asediază două spitale, spun medicii palestinieni. Israelul transmite că realizează raiduri precise și direcționate.

Medicii palestinieni au declarat că 30 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în Rafah, unde se află peste un milion de palestinieni refugiați din fața luptelor din alte regiuni ale Fâșiei Gaza.

„La fiecare bombardament care are loc în Rafah, ne temem că tancurile vor intra. Ultimele 24 de ore au fost unele dintre cele mai proaste de când ne-am mutat în Rafah”, a declarat Abu Khaled, tată a șapte copii, care a refuzat să-și dea numele complet de teama represaliilor, scrie Reuters.

Zeci de palestinieni au participat la mitinguri și funeralii luni dimineața, după ce un atac aerian israelian a ucis 18 palestinieni într-o casă din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, au declarat medicii și martorii palestinieni.

Forțele israeliene au asediat, de asemenea, spitalele Al-Amal și Nasser din orașul sudic Khan Younis, scrie Reuters, după o săptămână de la momentul în care au intrat în spitalul Al Shifa din orașul Gaza, cel mai mare din enclava palestiniană.

Israelul susține că spitalele din Gaza sunt folosite de Hamas ca baze și a publicat videoclipuri și imagini care ar susține afirmația. Hamas și personalul medical neagă acest lucru și nu au spus dacă printre cei uciși în ultimele atacuri s-au numărat luptători.

Armata israeliană a transmis luni că forțele sale „continuă să desfășoare o activitate operațională precisă în zona spitalului Shifa, prevenind în același timp vătămarea civililor, pacienților, echipelor medicale și echipamentelor medicale”.

Oficialii militari israelieni au declarat că forțele armate au reținut la spitalul Al Shifa 500 de persoane despre care crede că sunt afiliate organizațiilor Hamas și Jihadului Islamic. De asemenea, armata israeliană susține că a descoperit arme în apropierea unității militare. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că sute de pacienți și angajați ai spitalului au fost reținuți la Al Shifa.

Consens internațional în creștere legat de situația umanitară din Gaza

În timp ce Israelul își continuă ofensiva, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că există un consens internațional tot mai mare în jurul faptului că Israelul trebuie să înceteze focul și că un atac asupra Rafah ar provoca un dezastru umanitar.

„Vedem un consens tot mai mare în comunitatea internațională pentru a le spune israelienilor că încetarea focului este necesară”, a declarat șeful ONU Guterres într-o vizită în Iordania.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, într-o vizită în Iordania, spune că tot mai multe țări sunt de acord că Israelul trebuie să înceteze focul.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, într-o vizită în Iordania, spune că tot mai multe țări sunt de acord că Israelul trebuie să înceteze focul.

Anterior, el a fost la granița dintre Gaza și Egipt și a criticat Israelul că nu lasă sutele de tiruri cu ajutoare umanitare care așteaptă la punctul de frontieră să intre în enclava palestiniană.

Semne de tensiune au apărut și în relațiile dintre Israel și principalul său aliat, Statele Unite. Washingtonul se arată tot mai îngrijorat că situația umanitară a civililor din Gaza se înrăutățește iar foametea a devenit iminentă pentru populație de peste două milioane de persoane a enclavei.

Eforturile de mediere susținute de SUA, Qatar și Egipt nu au reușit până acum să aducă un acord de încetarea a focului între Israel și Hamas.

Hamas dorește ca orice acord să pună capăt războiului și să implice retragerea forțelor israeliene. Israelul exclude acest scenariu și afirmă că va continua să atacurile până când va distruge Hamas.

Peste 32.000 de palestinieni au fost uciși și 74.500 răniți în ofensiva israeliană din Gaza, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății. Israelul și-a început campania militară după ce militanții islamiști conduși de Hamas au atacat sudul său pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și răpind 253, potrivit statisticilor israeliene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG