Linkuri accesibilitate

După ce a primit cartonașul roșu de la UEFA, Gazprom revine ca sponsor al unor cluburi din Europa


Echipa maghiară de fotbal Ferencvaros este pregătită să câștige al șaselea titlu național consecutiv.
Echipa maghiară de fotbal Ferencvaros este pregătită să câștige al șaselea titlu național consecutiv.

Timp de ani de zile, compania rusă Gazprom nu numai că a livrat energie în mare parte din Europa, dar a dat milioane de euro pentru sponsorizări sportive, în special fotbal.

Sigla sa a fost prezentată la turneul de fotbal al cluburilor de top din Europa și a fost inscripționată pe tricourile unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din Germania - FC Schalke 04.

Totul a făcut parte dintr-un efort nu numai de a curăța imaginea companiei, ci poate și de a estompa legăturile acesteia cu guvernul președintelui rus Vladimir Putin.

Dar afacerile s-au epuizat în mare măsură pentru firma controlată de stat, după ce Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pe 24 februarie 2022. Vânzările în Europa s-au prăbușit, iar Gazprom tocmai a raportat prima pierdere anuală.

Pe lângă faptul că renunță la energia provenită din Rusia, Europa a cerut o pauză pentru acordurile de sponsorizare cu Gazprom, pe fondul unui boicot mai larg al echipelor și sportivilor ruși.

Dar nu toată Europa este la fel.

Steaua Roșie Belgrad, o mare echipă de fotbalul din Serbia, prietenoasă cu Kremlinul, a refuzat să întrerupă legăturile cu Gazprom.

Și acum, FC Ferencvaros, cea mai mare echipă de fotbal din Ungaria, o țară care se alătură adesea Rusiei lui Putin, se pare că se află în pragul unui acord de sponsorizare profitabil cu Gazprom.

Fotbal și geopolitică

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu o izolare internațională în creștere, premierul ungar Viktor Orban nu a vrut să supere Kremlinul.

Liderul naționalist a refuzat să aprovizioneze Ucraina cu arme și nu a permis transferul acestora peste granița ungaro-ucraineană.

Guvernul ungar a făcut lobby puternic în UE pentru a fi scutit de orice sancțiuni impuse gazului, petrolului sau combustibilului nuclear rusesc și a amenințat, de asemenea, că își va folosi dreptul de veto în ceea ce privește acțiunile propuse de UE împotriva Moscovei.

„Fără îndoială că potențiala sponsorizare de către Gazprom a Ferencvaros este o mișcare politică, probabil menită să atragă guvernul Ungariei și mai aproape de Moscova”, spune Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică la Skema Business School din Franța.

Premierul maghiar Viktor Orban.
Premierul maghiar Viktor Orban.

„Ofertele de sponsorizare Gazprom sunt rareori tranzacționale. Sunt aproape întotdeauna geopolitice", adaugă Chadwick în observațiile trimise prin e-mail către RFE/RL.

Blikk, un tabloid maghiar care a dezvăluit povestea, a scris că discuțiile despre o astfel de înțelegere erau „un secret deschis”.

Niciun club nu a comentat public astfel de speculații, care au fost publicate de alte mass-media.

Întrebat despre potențiala înțelegere, Ministerul de Externe ungar a declarat pentru Bloomberg: „Cu cât mai multe companii internaționale investesc în sportul maghiar, cu atât mai bine”.

Ministerul de Externe al Ungariei nu a răspuns apelurilor sau solicitărilor trimise prin e-mail de către jurnaliștii RFE/RL.

Contactată de RFE/RL, UEFA, organismul de conducere al fotbalului pentru Europa, a amânat să comenteze direct informațiile.

„UEFA a decis să înceteze propriul parteneriat cu Gazprom. Cluburile rămân responsabile pentru acordurile contractuale private cu sponsorii lor", a declarat UEFA pentru RFE/RL.

Gazprom, deținută majoritar de guvernul rus, este esențială pentru economia rusă, deoarece este cea mai mare companie din țară și unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din lume.

Gazprom nu s-a dovedit doar o sursă importantă de bani pentru Kremlin, ci s-a dovedit și o unealtă politică.

Kremlinul a ademenit guvernele cu promisiunea unor contracte de conducte de gaze sau a amenințat cu creșterea prețurilor sau cu oprirea livrărilor de gaze pentru a încerca să obțină concesii politice.

Campioana Ungariei

Articolul tabloidului Blikk a fost limitat în detalii, dar plin de speculații despre modul în care potențiala investiție Gazprom ar putea îmbogăți clubul.

„Cunoscând capacitățile financiare ale Gazprom și acordurile anterioare de sponsorizare, compania rusă poate oferi sprijin care va crește semnificativ bugetul lui Ferencvaros”, a declarat Gabor Szabados, economist sportiv, pentru tabloid, adăugând că ar putea fi un „schimbător de joc” pentru club.

Ofertele Gazprom nu se aseamănă cu sponsorizările de bere sau burgeri, spune Chadwick.

„Gazprom plătește de obicei peste cota de piață, ceea ce face ca semnarea unui acord cu corporația să fie deosebit de atractivă pentru echipele care au nevoie de bani”, afirmă el.

Nu era clar cât de mult ar putea valora potențiala înțelegere a Ferencvaros cu Gazprom.
Nu era clar cât de mult ar putea valora potențiala înțelegere a Ferencvaros cu Gazprom.

Fondat în 1899, Ferencvaros, liderul din liga maghiară din acest sezon, urmează să câștige al șaselea titlu consecutiv și al 35-lea în general la fotbal. Acel succes pe teren s-a tradus în profituri, mai ales că clubul s-a descurcat bine recent în competițiile UEFA.

Ferencvaros a câștigat 3,4 milioane de euro sezonul trecut, scria Vilaggazdasag, un ziar online de afaceri din Ungaria, în august 2023.

Acum pe val, clubul avea mari probleme cu mult timp în urmă. În 2006, Ferencvaros a fost dat afară din prima ligă a țării, pentru prima dată în istoria sa, cu doar trei zile înainte de începerea noului sezon. Acest lucru a venit pe fondul unor rapoarte de creștere a datoriilor la club, estimate la acea vreme la peste 10 milioane de dolari. Necazurile financiare ale clubului au atras atenția investitorilor externi care au adulmecat o oportunitate.

În 2008, Kevin McCabe, proprietarul clubului englez Sheffield United, a câștigat o licitație pentru a cumpăra imobilul echipei, inclusiv stadionul său din centrul Budapestei, pentru echivalentul a 16,9 milioane de dolari, pe baza cursurilor de schimb de la acea vreme. Legăturile sale cu echipa s-au încheiat însă în 2010, când și-a vândut pachetul majoritar de acțiuni la club.

O asociație controlează acum Ferencvaros - Clubul Ferncvarosi Torna, care este format din 168 de membri ai clubului, mulți având legături cu partidul de guvernământ Fidesz.

Președintele echipei este Gabor Kubatov, membru al parlamentului Fidesz din 2006 și, de asemenea, fost director de campanie de partid, care a fost legat de eforturile controversate ale Fidesz de a menține o bază de date cu alegătorii timp de câțiva ani, cunoscută sub numele de „lista Kubatov”.

Având în vedere legăturile lui Kubatov cu Fidesz și legăturile sale strânse cu Orban, poate nu este surprinzător că mulți bani legați de stat au ajuns la Ferencvaros.

„Diferitele ministere ale guvernului lui Orban oferă în mod continuu ajutor de stat asociației, care transferă în mod opac cea mai mare parte clubului de fotbal”, declară Janos Kele, jurnalist sportiv maghiar, pentru RFE/RL.

În articolul din Blikk nu au fost menționate cifre unui posibil acord de sponsorizare, dar se spune că o astfel de înțelegere ar putea-o eclipsa pe cea cu Steaua Roșie Belgrad, care valorează acum 5 milioane de euro anual.

Salvatorii Stelei Roșii

Gazprom este un sponsor al echipei Steaua Roșie, unul dintre giganții fotbalului din sud-estul Europei, din 2010.

La momentul primului acord de sponsorizare, în valoare de aproximativ 19 milioane de dolari pe cinci ani, Steaua Roșie avea datorii în valoare de 25 de milioane de dolari.

Directorul general de la Steaua Roșie, Zvezdan Terzic, a declarat că clubul își datorează supraviețuirea continuă lui Gazprom.

Înainte de războiul din Ucraina, Gazprom a cheltuit milioane pe sponsorizări sportive.
Înainte de războiul din Ucraina, Gazprom a cheltuit milioane pe sponsorizări sportive.

„Dacă nu ar fi Gazprom, întrebarea este dacă ar mai exista o Steaua Roșie. Oamenii care iubesc Steaua Roșie nu vor uita niciodată ce a făcut Gazprom pentru club", a spus Terzic în martie 2022.

„Nu aprobăm ceea ce FIFA și UEFA au făcut cluburilor ruse. Nu există nicio bază în dreptul internațional. Există isterie anti-rusă în Europa acum", a declarat Terzic, citat de ziarul britanic Daily Mail.

Comentariile sale au venit pe fondul solicitărilor către clubul sârb de a renunța la Gazprom ca sponsor. În loc să se alăture interdicției echipelor și sportivilor ruși, Steaua Roșie a jucat, pe 3 iulie 2023, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, un meci demonstrativ împotriva Zenit St. Petersburg, câștigătoare a ligii ruse în acel an, club susținut financiar de Gazprom.

În momentul în care acordul era în curs de negociere, Rusia căuta, de asemenea, parteneri pentru proiectul său acum anulat de conductă de gaz natural South Stream, menționează Chadwick.

Gazprom primește cartonașul roșu

Imediat după ce Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, sportivii săi s-au trezit rapid interziși de la competiții importante. Sportivii din Belarus, despre care se consideră că au ajutat Rusia în războiul său, s-au confruntat și ei cu interdicții, dar multe dintre acestea au fost ridicate acum. Sportivii ruși au revenit și ei în competiții, dar echipele sale rămân în mare parte excluse de la turneele și cupele internaționale.

UEFA a încheiat parteneriatul cu Gazprom pe 28 februarie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Gazprom a fost sponsor la turneul internațional de fotbal Euro 2020.

Orașul rusesc Sankt Petersburg a fost, de asemenea, împiedicat să găzduiască finala Ligii Campionilor din acel an, care urma să se joace pe Arena Gazprom. Construit pentru Cupa Mondială din Rusia în 2018, stadionul a fost afectat de întârzieri, corupție și costuri în creștere.

Un viceguvernator al Sankt-Petersburgului și-a recunoscut rolul într-o schemă de 50 de milioane de ruble (850.000 de dolari în 2017) concepută pentru a sifona bugetul stadionului, deși oficialii au spus că amploarea corupției este mai mare.

Gazprom a început să sponsorizeze Liga Campionilor, cel mai important eveniment de fotbal al cluburilor din Europa și, probabil, din lume, în 2012. Sigla companiei a fost afișată pe ecran la fiecare meci difuzat la televizor.

Acordul dintre UEFA și Gazprom era, spun diverse surse, de peste 40 de milioane de euro pe an. Acordul de sponsorizare a competiției de fotbal a cluburilor din Europa a fost reînnoit în mai 2021 și urma să dureze până în 2024.

Gazprom a dispărut ca sponsor, dar Aleksander Dyukov, șeful federației ruse de fotbal, este membru al comitetului executiv al UEFA. Dyukov este, de asemenea, șeful Gazprom Neft, ramura petrolieră a Gazprom, post pe care îl deține de 17 ani. De asemenea, el a fost președintele Zenit St. Petersburg, finanțat de Gazprom.

Și în timp ce Marea Britanie l-a sancționat aproape imediat după ce Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, nici Statele Unite și nici UE nu au făcut-o.

Întrebat de RFE/RL dacă este potrivit ca un director al unei companii care ajută la finanțarea războiului lui Putin din Ucraina să facă parte dintr-un comitet UEFA, organul de conducere al fotbalului european nu a comentat.

Schalke spune „la revedere”

În același timp în care UEFA a anunțat că își încheie contractul cu Gazprom, FC Schalke 04 și-a întrerupt relațiile cu compania. Gazprom a sponsorizat Schalke din 2007, după o înțelegere la a cărei facilitare a contribuit fostul cancelar german, Gerhard Schroeder.

După ce a ieșit din politică, Schroeder a continuat să lucreze nu numai pentru Gazprom, ci și pentru alte firme energetice rusești și, ca urmare, s-a confruntat cu critici acerbe.

Gazprom a anunțat pe 2 mai că a pierdut echivalentul a 6,9 miliarde de dolari în 2023, prima pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, deoarece vânzările către Europa au scăzut în urma războiului Rusiei din Ucraina.

Potrivit datelor UE, ponderea gazelor rusești pe care le-au importat statele membre a scăzut de la 40% din total în 2021 la aproximativ 8% în 2023.

Deși orice înțelegere potențială cu Ferencvaros ar reprezenta o „mică fracțiune din veniturile lor”, a spus Jack Sharples, cercetător senior la Institutul Oxford pentru Studii Energetice din Marea Britanie, s-ar dovedi totuși utilă, chiar dacă doar simbolic și nu practic.

„Dacă acest acord de sponsorizare va merge înainte, motivația Rusiei este să demonstreze că au un prieten în Europa, mai ales dacă ne amintim că contractul de sponsorizare anterior cu un club de fotbal din UE -FC Schalke 04 din Germania - a fost reziliat imediat. în urma invaziei ruse a Ucrainei”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Acest articol a fost publicat inițial pe www.rferl.org.

XS
SM
MD
LG