Linkuri accesibilitate

„Generalul Armaghedon” | Serghei Surovikin, noul comandat al armatei ruse, este responsabil de bombardarea Ucrainei


Vladimir Putin îl decorează pe colonel-generalul Sergei Surovikin în timpul ceremoniei de acordare a medaliilor de stat de la Kremlin, pentru merite deosebite în războiul din Siria, pe 28 decembrie 2017.
Vladimir Putin îl decorează pe colonel-generalul Sergei Surovikin în timpul ceremoniei de acordare a medaliilor de stat de la Kremlin, pentru merite deosebite în războiul din Siria, pe 28 decembrie 2017.

Vladimir Putin l-a numit recent pe generalul Serghei Surovikin să conducă armata rusă în războiul din Ucraina, pe fondul unor eșecuri militare și nemulțumirii în creștere privind cursul războiului la Moscova.

Comandantul atacului asupra Ucrainei, descris ca fiind „absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a servit în Tadjikistan, Cecenia și în Siria.

Numirea sa la șefia războiului a avut loc sâmbătă, după ce doi comandanți militari ruși de rang înalt au fost demiși ca urmare a recâștigării de către Kiev a unor teritorii importante și a coincis cu distrugerea parțială parțială a Podului Kerch - o legătură cheie între Rusia și Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Născut în 1966, în orașul siberian Novosibirsk, Serghei Surovikin a fost numit în luna iunie șef al grupării militare din sudul Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Sergei Surovikin a intrat în atenția publică în 1991, în timpul tentativei de lovitură de stat.
Sergei Surovikin a intrat în atenția publică în 1991, în timpul tentativei de lovitură de stat.

Surovikin și-a câștigat notorietatea în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, lansată de liderii sovietici din lina dură. A condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație, iar trei oameni au fost uciși în confruntare.

Reputația sa de om nemilos a crescut și în 2004, când presa rusă a relatat că un colonel care servea sub comanda sa s-a sinucis după ce a primit o mustrare aprinsă din partea lui Surovikin.

De atunci, colegii săi i-au atribuit porecla sinistră de „generalul Armageddon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește războaiele.

Rachetele rusești aduc moarte și distrugere în Zaporojie, Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Principala provocare a lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi rezolvarea problemelor structurale care afectează armata rusă în timp ce se confruntă cu o contraofensivă ucraineană feroce.

Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a lucrat cu Surovikin până în 2020, a declarat pentru The Guardian că noul comandant este una dintre puținele persoane din armată care „știa cum să supravegheze și să eficientizezeze diferite ramuri ale acesteia”.

„Este foarte crud, dar și un comandant competent. (...) Însă el nu va putea să rezolve toate problemele. Rusia duce lipsă de arme și de forță combatantă”, a adăugat Irisov.

Surovikin a primit titlul de Erou al Rusiei și a fost medaliat pentru serviciile sale din Siria în 2017, unde a condus expediția militară rusă în calitate de comandant al Forțelor Aerospațiale.

„Atunci când am executat misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nicio clipă că apărăm Rusia”, declara Serghei Surovikin, în fața unei mulțimi adunate într-o ceremonie desfășurată la Moscova în 2017.

„Apărarea” de către Surovikin a intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectelor și infrastructurii civile, potrivit unui raport al Human Rights Watch din 2020, în care se spune că forțele rusești aflate sub comanda sa au lovit „case, școli, unități sanitare și piețe siriene - locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”.

„Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat (luni) dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a declarat pentru The Guardian un fost oficial din Ministerul Apărării, care a lucrat cu generalul rus.

„Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”, a mai spus același oficial sub protecția anonimatului.

Numirea lui Surovikin a atenuat o parte din furia publică în rândul liniei dure de la Moscova, care devenea tot mai nerăbdătoare față de eșecurile militare ale țării.

Numirea sa a fost salutată inclusiv de Ramzan Kadîrov, șeful republicii cecene.

„Acum, sunt 100% mulțumit de operațiune”, a scris Kadîrov, referindu-se la bombardarea Kievului, unde au fost uciși cel puțin 14 civili și răniți aproape 100.

Articol scris în baza relatării The Guardian.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG