Linkuri accesibilitate

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, cere organizarea de noi alegeri parlamentare


Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a cerut luni reluarea alegerilor parlamentare după victoria din octombrie a partidului Visul Georgian, pe care-l acuză de fraudarea votului și că a „capturat” statul georgian.

Declarațiile au fost făcute după vizita, la Tbilisi, a unei delegații de parlamentari europeni.

Opoziţia prooccidentală din țara aflată în Caucaz a refuzat să recunoască victoria Visului Georgian, partid prorus aflat la putere și care susține că ar fi obținut 54% din voturi.

Preşedinta georgiană, al cărei post este unul cu puteri limitate, a denunțat luni „alegerile controlate şi manipulate de către un singur partid”, Visul Georgian.

„Ne confruntăm astăzi cu o criză”, a declarat Zurabișvili, care a spus că singura soluție este organizarea de „noi alegeri pentru ca georgienii să poată avea un Parlament legitim, un Guvern legitim”.

Georgienii au organizat mai multe rânduri de proteste de la alegerile din 26 octombrie și au reclamat în stradă fraudarea votului, motiv pentru care au cerut reluarea sa.

Curtea de Apel georgiană a respins toate plângerile documentate ale opoziției privind încălcarea confidențialității votului și incidentele violente.

„Intrăm într-o criză”, le-a spus Zurabishvili, care a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor.

„Nu pot exista surprize aici, criza este evidentă”, a spus Zurabișvili. Ea a spus că țara are nevoie de „noi alegeri pentru ca Georgia să poată obține un parlament legitim, un guvern legitim și un nou președinte legitim atunci când va veni momentul”.

Georgia a obținut anul trecut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar Bruxellesul a avertizat că traseul său spre integrare este în pericol din cauza demersurilor făcute de partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, care a promovat o lege a agenților străini, de inspirație rusească, și mai multe măsuri anti-LGBT.

Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a declarat pe 8 noiembrie că „există suspiciuni serioase de fraudă, care necesită o investigație serioasă” după votul din 26 octombrie.

Delegația UE care a vizitat Georgia luni a fost formată din șefii comisiilor de relații externe din parlamentele Germaniei, Finlandei, Suediei, Franței, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Poloniei.

Șalva Papuașvili, președintele parlamentului controlat de Visul Georgian, a refuzat să se întâlnească cu delegația UE pe 11 noiembrie, susținând pe rețelele de socializare că motivul refuzului său are legătură cu „atitudinea neprietenoasă față de guvernul georgian și societatea georgiană”.

Mai mulți membri ai delegației UE au criticat refuzul lui Papuașvili de a se întâlni cu ei.

Zigimantas Pavillionis, din Lituania, a declarat că Visul Georgian a „eșuat” testul privind democrația, în timp ce parlamentarul francez Frederic Petit a calificat refuzul lui Papuașvili cel puțin ca „neașteptat”, iar germanul Michael Roth a spus că este „regretabil”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG