Linkuri accesibilitate

Legea agentului străin, aprobată de parlamentarii georgieni. Protestele continuă în stradă. Arestări și violențe ale poliției


Protestul studenților la Tbilisi împotriva legii „agenților străini”, 13 mai 2024
Protestul studenților la Tbilisi împotriva legii „agenților străini”, 13 mai 2024

Parlamentul Georgiei a aprobat, cu 84 la 30, legea „agenților străini”, de inspirație rusească, văzută de opoziție și de comunitatea internațională ca o amenințare la adresa eforturilor țării de integrare în comunitatea euro-atlantică și de reprimare a societății civile.

Poliția și protestatarii s-au ciocnit pentru scurt timp în afara parlamentului, în timp ce în interior parlamentarii au făcut schimb de pumni pe podeaua legislativului.

Tensiunile au crescut la Tbilisi după votul final dat legii „agenților străini” care a declanșat săptămâni de proteste masive ale georgienlor care îl consideră o amenințare la adresa integrării europene a țării, pentru că este expresia unei legislații represive similare introdusă în Rusia.

În a treia și ultima lectură, pe 14 mai, parlamentarii au votat cu 84 la 30 în favoarea legii promovate de partidul de guvernământ Visul Georgian, care și-a folosit controlul asupra forțelor de securitate pentru a reprima violent protestatarii folosind tunuri de apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Înaintea votului final, în parlament au izbucnit încăierări între parlamentarii Visului Georgian și cei ai opoziției. Imaginile de la televiziune îi arătau pe deputați, bărbați și femei deopotrivă, împingându-se unii pe alții și schimbând lovituri, în timp ce dezbaterea a degenerat rapid.

În acest timp, mii de tineri au pornit spre clădirea parlamentului. Poliția a împins mulțimea înapoi și a făcut mai multe arestări.

„Sunt georgian și, prin urmare, sunt european”, a declarat în engleză pentru RFE/RL unul dintre tinerii protestatari din fața clădirii parlamentului, adăugând: „și vrem libertate, asta e tot. Numele meu este Irakli Beradze, sunt student. de la Universitatea de Stat Ilia și sunt aici ca să protestez împotriva lefii rușeti, împotriva regimului [de factură] rusească și să lupt pentru libertate.”

Timp de câteva săptămâni, zeci de mii de georgieni au protestat împotriva proiectului de lege, promovat de partidul Visul Georgian, partid aflat la guvernare.

Manifestațiile au fost reprimate violent cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarii au fost atacați și de bande noaptea.

Legea a fost condamnată de Statele Unite, Uniunea Europeană și alții pentru că este inspirată de o lege rusească folosită de președintele Vladimir Putin pentru a reprima disidența și instituțiile independente.

Proiectul de lege, adoptat marți, în ultima sa lectură de parlamentul controlat de Visul Georgian, a fost sprijinit de premierul Irakli Kobakhidze pe 13 mai.

Membrilor opoziției li s-a interzis să participe la o ședință a comisiei juridice din 13 mai, unde parlamentarii Visului Georgian au avut nevoie de doar 67 de secunde pentru a revizui și aproba proiectul de lege, care a trecut de plen a doua zi, pe 14 mai.

Georgian 'Foreign Agent' Law Advances In 67 Seconds Amid Violent Clashes Outside
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

În timp ce proiectul era în comisia juridică, poliția georgiană dispersa cu violență un protest în fața parlamentului și aresta 20 de persoane.

Mai multe filmări postate pe rețelele de socializare arătau ofițeri de poliție mascați care băteau cu violență un protestatar înainte de a-l reține.

În alt videoclip, un bărbat a cărui față sângera era bătut de mascații care-i rupeau cămașa.

Fresh Clashes in Tbilisi As Police Detain 20 Protesters
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au cerut Visului Georgian să retragă imediat proiectul de lege.

„În adoptarea acestui proiect de lege dăunător, guvernul georgian sprijină deschis reprimarea drepturilor omului și a societății civile, care a atins cote alarmante în ultimele zile”, a declarat Amnesty International pe 14 mai.

„Dacă ar fi adoptată, această lege ar stigmatiza activitatea civică legitimă și mass-media independentă și ar oferi autorităților noi instrumente pe care le pot folosi pentru a amenda sau a sancționa în alt mod organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) cu a căror activitate nu sunt de acord”, a declarat Freedom House pe 13 mai.

Protestatarii georgieni organizează un miting peste noapte înaintea lecturii finale a unui legii privind „influența străină”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

„Ar alinia Georgia cu regimuri represive precum cele din Rusia și Kârgâzstan – autocrații care au lucrat sistemic pentru a decima societatea civilă folosind măsuri similare – și ar împiedica în mare măsură eforturile de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană. Reiterăm apelurile noastre adresate partidului Visul Georgian de a retrage imediat proiectul de lege”, se mai spune în comunicatul Freedom House.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a lăudat pe 13 mai „loialitatea” publicului georgian „față de calea europeană” și a criticat modul în care guvernul a tratat protestatarii.

„Ceea ce am văzut în ultimele zile în Georgia în ceea ce privește răspunsul autorităților, în special din partea poliției, a fost violență”, a spus Stano.

„Condamnăm cu fermitate actele de intimidare, amenințările și atacurile fizice împotriva protestatarilor, împotriva activiștilor societății civile, împotriva politicienilor și împotriva jurnaliștilor și lucrătorilor din presă”.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a transmis, de asemenea, un mesaj de solidaritate și de sprijin pentru manifestanții georgieni.

„Statul de drept, standardele democratice și libertatea presei sunt esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Zeci de mii de oameni din Georgia arată că inima Europei nu bate doar între Varșovia și Lisabona”, a scris Baerbock pe Instagram.

Kobakhidze, însă, a insistat pe 13 mai că parlamentarii vor „acţiona în conformitate cu voinţa raţională a majorităţii populaţiei” şi vor adopta proiectul de lege în lectură finală pe 14 mai.

El i-a acuzat pe protestatari că „urmează agenda politică” a unei minorități și i-a acuzat de o „mare iresponsabilitate” față de țara lor.

Mitingurile masive împotriva proiectului de lege sunt unele dintre cele mai mari proteste de când Georgia a devenit independentă în 1991.

Președintele Salome Zurabișvili, care s-a pronunțat în sprijinul protestelor pașnice, a promis anterior că va respinge legea, în cazul în care aceasta va fi adoptată.

Cu toate acestea, majoritatea din parlament este suficientă pentru a trece peste vetoul prezidențial.

În conformitate cu prevederile legislației propuse, instituțiile media, ONG-urile și alte organizații nonprofit ar trebui să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG