Linkuri accesibilitate

Georgia. Parlamentul începe lectura finală a „legii ruse”, pe fondul protestelor masive


Protestatari flutură steagurile Georgiei și UE în timpul protestului împotriva proiectului de lege privind „influența străină”. Tbilisi, 12 mai 2024.
Protestatari flutură steagurile Georgiei și UE în timpul protestului împotriva proiectului de lege privind „influența străină”. Tbilisi, 12 mai 2024.

Poliția din Georgia îndepărtează protestatarii adunați la Tbilisi înainte de dezbaterea finală a proiectului de lege privind „agenții străini”. Zeci de mii de georgieni au participat la mitingul care a durat toată noaptea în capitala Georgiei.

Prim-ministrul georgian, Irakli Kobakidze, a promis duminică că va continua procesul de adoptare a legii. Asta chiar dacă oponenții proiectului de lege au organizat unul dintre cele mai mari proteste văzute de la câștigarea independenței Georgiei față de Uniunea Sovietică, în 1991.

Noi confruntări au loc la Tbilisi. Poliția a reținut 20 de protestatari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Luni, 13 mai, urmează să înceapă a treia lectură, finală, a proiectului de lege în parlamentul georgian.

Legea privind „agenții străini” impune organizațiilor din Georgia care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină. Organizațiile care nu se conformează riscă amenzi și alte sancțiuni.

Țările occidentale și opoziția din Georgia critică legea, pe care o aseamănă cu legea rusă din 2012 privind „agenții străini”, folosită de Kremlin pentru a elimina vocile critice și opozanții politici.

Protestatarii georgieni organizează un miting peste noapte înaintea lecturii finale a unui legii privind „influența străină”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Disputa privind proiectului de lege vine pe fondul intențiilor Georgiei de a se integra în Uniunea Europeană și NATO. Observatorii spun însă că rezultatul votului va arăta dacă politica țării este una de apropiere de Occident sau, mai degrabă, de Rusia.

Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie. Autoritățile de la Bruxelles au transmis însă, în mod repetat, că adoptarea legii privind „influența străină” ar putea pune în pericol procesul de aderare.

Majoritatea parlamentară aflată în coaliția de guvernare susține că dorește să creeze mai multă transparență în finanțarea externă a organizațiilor neguvernamentale.

Potrivit constituției Georgiei, președintele țării poate respinge legea prin veto. Președinta pro-occidentală Salome Zourabișvili a anunțat deja că va face acest lucru. Cu toate acestea, majoritatea din parlament a actualei coaliției de guvernare poate respinge veto-ul președintelui.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG