Linkuri accesibilitate

Bătaie în Parlamentul Georgiei din cauza legii „agenților străini”, de inspirație rusească


O ceartă scurtă dar violentă a izbucnit luni între parlamentarii georgieni, după ce președintele comisiei pentru afaceri juridice a Camerei îl lovește pe liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, care se opune legii așa-zișilor agenți străini.
O ceartă scurtă dar violentă a izbucnit luni între parlamentarii georgieni, după ce președintele comisiei pentru afaceri juridice a Camerei îl lovește pe liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, care se opune legii așa-zișilor agenți străini.

Parlamentarii din Georgia s-au angajat luni în lupte corp la corp în sala de plen, în timp ce o comisie parlamentară dezbătea un set de legi controversate care reglementează situația așa-zișilor agenți străini, o lege modelată după legislația din Rusia vecină.

O filmare din interiorul clădirii parlamentului din Tbilisi, capitala Georgiei, arată o ceartă scurtă dar violentă între parlamentari, după ce președintele comisiei pentru afaceri juridice a Camerei îl lovește pe liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită (MNU), care se opune legii, relatează Reuters.

Două proiecte de lege a agenților străini din Georgia au trecut de prima audiere în comisie, în ciuda protestelor și a încercărilor parlamentarilor de opoziție de a perturba procedurile.

Mai mulți parlamentari din opoziție au fost evacuați de la audierea de joia trecută de agenții de securitate, inclusiv președintele partidului de opoziție MNU, Levan Khabeishvili.

Doi jurnalişti au fost arestaţi de poliţie în afara parlamentului, în timp ce alţii au fost expulzaţi din clădire, relatează site-ul independent de știri din Caucaz, OC - Media.

Cele două versiuni ale controversatei legi – care este susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian – au fost discutate joi în cadrul ședinței comune a comitetelor pentru Relații Externe și Apărare și Securitate.

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, a anunțat luna trecută că va promova legislația împotriva așa-zișilor „agenți străini”, care trebuie să treacă și alte etape de aprobare înainte de a deveni lege.

Legea ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să se supună monitorizării de către ministerul justiției, în caz contrar riscând amenzi extrem de mari.

Criticii proiectului spun că este similar cu o lege adoptată de Rusia în 2012, extinsă constant de atunci și folosită pentru a reprima societatea civilă și mass-media independentă din Rusia și pentru a înăbuși criticile la adresa guvernului.

Pentru criticii regimului de la Tbilisi, legea reprezintă un semn clar al îndreptării rapide a țării către autoritarism.

„Legislația rusă care este propusă acum în parlament este împotriva intereselor naționale ale Georgiei, împotriva aspirațiilor noastre europene”, a declarat politicianul opoziției, Irakli Pavlenișvili, activist pentru drepturi civile. „Întreaga comunitate internațională și comunitatea georgiană sunt de acord asupra acestui subiect”, a adăugat el.

Irakli Beraia, un parlamentar din partidul de guvernământ, i-a numit „spioni” pe toți oponenții legii, scrie OC-Media. Cu toate acestea, partidul susține că este hotărât să adere într-o zi la Uniunea Europeană.

Câteva sute de jurnaliști și activiști ai societății civile s-au adunat joi în fața parlamentului în timp ce proiectul de lege era discutat, afirmând că „legea rusească nu reprezintă alegerea Georgiei”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG