Linkuri accesibilitate

Germania amenință Rusia cu noi sancțiuni după condamnarea lui Navalnîi


Cancelarul german Angela Merkel

Guvernul german a anunțat miercuri că nu pot fi excluse sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei după ce un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al regimului de la Kremlin, la doi ani și opt luni de închisoare.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că verdictul de marți împotriva lui Navalnîi este „departe de orice standard al statului de drept” și a cerut încetarea violenței împotriva protestatarilor pașnici din Rusia.

Întrebat dacă Germania se gândește la noi sancțiuni împotriva Rusiei, purtătorul de cuvânt al guvernului Merkel, Steffen Seibert, a declarat într-o conferință de presă că Uniunea Europeană a impus deja sancțiuni împotriva Moscovei după ce Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină.

„Nu trebuie excluse alte sancțiuni”, a spus Seibert, citat de Reuters, și a adăugat că Berlinul va discuta despre măsuri suplimentare cu partenerii săi europeni.

Seibert a spus că gestionarea de către Moscova a cazului Navalnîi a încălcat principiile de bază ale drepturilor omului la care Moscova a aderat și că Berlinul a condamnat „utilizarea sistematică a forței” de către poliția rusă împotriva demonstranților pașnici.

În decembrie, UE a impus sancțiuni asupra a șase ruși și a unui centru de cercetare științifică de stat acuzat că a dezvoltat neurotoxina folosită împotriva lui Navalnîi, concepută pentru uz militar.

Țările occidentale au cerut Moscovei să-l elibereze imediat pe Navalnîi.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că autoritățile au încercat să-l otrăvească pe Navalnîi și a declarat că agenții ruși ar fi încheiat misiunea dacă l-ar fi vrut mort.

El a spus în decembrie că rapoartele privind otrăvirea lui Navalnîi fac parte dintr-un complot susținut de SUA pentru a încerca să-l discrediteze.

O instanţă judiciară din Moscova l-a condamnat marți seară pe Alexei Navalnîi la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe anterioare cu suspendare.

Tribunalul Simonovski a decis astfel înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza presupusei încălcări a termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Navalnîi, în termen de zece zile.

Instanța a dispus anularea condamnării cu suspendare şi înlocuirea sentinţei cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, informează agenția RIA Novosti. Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare, iar opozantul ar ruma să fie închis încă doi ani și opt luni.

Uitați cum funcționează: regimul Putin condamnă un om pentru a intimida milioane” – a spus Alexei Navalnîi în fața judecătorilor.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după tratamentul primit în Germania pentru otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok, din august 2020.

În timpul procesului, Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele Putin că ar fi comandat otrăvirea sa, iar în ultimele săptămâni în stradă au ieșit în stradă zeci de mii de ruși care au cerut eliberarea liderului Opoziției.

Manifestațiile au fost însă reprimate dur, s-au făcut mii de arestări și, mai nou, autoritățile ruse au început să manifeste o atenție sporită împotriva jurnaliștilor independenți și a bloggerilor care relatează de la protestele opoziției față de arestarea lui Alexei Navalnîi. Cu o zi înainte de al doilea weekend de proteste la nivel național împotriva arestării lui Navalnîi, poliția rusă l-a reținut pe Serghei Smirnov, redactor-șef al publicației independente Mediazone.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG