Cancelarul german Angela Merkel spune că există „dovezi grele” ale implicării „forțelor rusești” în atacul cibernetic asupra parlamentului german, când documente ale biroului său parlamentar au fost furate.
Ziarul german Sueddeutsche Zeitung a scris săptămâna trecută că procurorii federali din Germania au emis un mandat de arestare pe numele unui ofițer al agenției de informații militare GRU din Rusia.
Presupusul ofițer GRU, identificat ca Dmitri Badin, este căutat și de autoritățile americane.
Pe 8 mai, revista germană Der Spiegel a scris că printre documentele vizate de atacul hackerilor din 2015 s-a aflat și corespondența din biroul parlamentar al lui Merkel.
Procurorii nu au confirmat informațiile publicate în presa germană.
„Mă bucur foarte mult că investigațiile l-au condus acum pe procurorul federal la o persoană concretă pe lista de suspecți", a declarat Merkel parlamentarilor, fără a oferi mai multe detalii. „Iau foarte în serios aceste lucruri."
„Pot spune cu sinceritate că asta mă doare”, a spus ea.
- „Pe de o parte, lucrez în fiecare zi la o relație mai bună cu Rusia. După cum vedeți, însă, pe de altă parte, sunt dovezi atât de puternice că forțele rusești sunt implicate în astfel de acțiuni, este o zonă de tensiune", a declarat Angela Merkel.
Oficialii ruși neagă orice implicare în cyberattack-ul din 2015 asupra parlamentului german.
Kremlinul a respins, de asemenea, acuzațiile de intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și presupuse atacuri cibernetice asupra altor țări și instituții.
Merkel spune că Germania nu și-a schimbat evaluarea cu privire la tacticile folosite de Rusia - o strategie de „război hibrid, care include atacuri cibernetice, dezorientare și denaturarea faptelor”.
Ea a spus că există motive importante pentru a încerca să mențină relații bune cu Rusia, „dar acest lucru, în mod natural, nu face efortul mai ușor.”
Ea a calificat atacul cibernetic drept „scandalos” și a spus că Germania își rezervă „dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”.