Secretarul de stat german însărcinat cu Afaceri Externe Miguel Berger a discutat joi cu ambasadorul rus Serghei Neşciaiev despre posibile sancțiuni împotriva Moscovei în urma unui atac cibernetic produs în 2015 asupra parlamentului Germaniei, transmite AFP.
„Ambasadorul rus a fost informat că, pe baza unui mandat de arestare emis de parchetul federal (german) pe 5 mai împotriva lui Dmitri Badin, de naționalitate rusă, guvernul german va cere Bruxelles-ului să folosească sistemul UE de sancțiuni cibernetice al UE împotriva celor responsabili pentru atacul asupra Bundestagului, inclusiv împotrivia domnului Badin", a anunțat ministerul într-o declarație.
Cancelarul german, Angela Merkel, a spus în această lună în fața parlamentului german că atacurile cibernetice au vizat-o, spunând că are dovezi concrete ale tentativelor de spionaj „scandaloase” și a vorbit despre posibile sancțiuni.
Serviciile de informații din Berlin au denunțat în mod repetat încercările hackerilor ruși de a spiona parlamentari sau politicieni de vârf.
Un mandat de arestare a fost emis recent, la cererea parchetului federal, pe numele unui presupus hacker - Dimitri Badin -, căutat de asemenea de poliţia federală americană (FBI) pentru atacuri cibernetice care i-au vizat pe democrați în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.
El a fost acuzat de parchetul federal german că a spionat mailurile camerei inferioare a parlamentului din Bundestag în 2015, în numele serviciului militar de informații militare din Rusia.
Operațiunea care a vizat parlamentul german, Bundestag, a implicat un atac agresiv numit Sofacy sau APT 28 care i-a lovit și pe membrii NATO și postul francez TV5.
Se crede că hackerii au scos date din contul de e-mail al doamnei Merkel, precum și din cele ale parlamentarilor.
Potrivit revistei Der Spiegel, hackerii au reușit să copieze complet două conturi de e-mail ale doamnei Merkel care conțin corespondență purtată între anii 2012 și 2015.
Această mișcare vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre Moscova și Berlin, de la anexarea Crimeei, până la susținerea guvernului lui Bashar al-Assad în Siria.
Citește și:
Germania are „dovezi puternice” despre atacurile cibernetice ale Rusiei