Linkuri accesibilitate

Germania cere UE să sancționeze Rusia în cazul Navalnîi


Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai regimului de la Kremlin, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic numit Noviciok.
Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai regimului de la Kremlin, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic numit Noviciok.

Ministrul de Externe german Heiko Maas a cerut UE să impună sancțiuni țintite și proporționale împotriva Rusiei, după ce opozantul regimului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu Noviciok.

Germania, Franța și alte state occidentale au cerut explicații la Moscova, pentru ce i s-a întâmplat lui Navalnîi, însă Rusia spune că nu are dovezi clare că acesta a fost otrăvit și neagă implicarea în orice atac asupra acestuia, conform Reuters.

„Sunt convins că nu va mai exista un ocol al sancțiunilor. Sancțiunile trebuie întotdeauna să fie țintite și proporționale. Însă o atât de gravă încălcare a Convenției Internaționale asupra Armelor Chimice nu poate fi lăsată fără răspuns. Pe acest subiect, suntem uniți în Europa”, a declarat sâmbătă Heiko Maas.

Germania deține președinția rotativă a UE, iar liderii europeni vor discuta posibile sancțiuni împotriva Rusiei la următorul summit european, de pe 15-16 octombrie.

„Dacă rezultatul laboratoarelor din Germani, Suedia și Franța se confirmă, va exista un răspuns clar din partea UE. Sunt convins de asta”, a mai spus ministrul german de Externe.

Otrăvirea lui Alexei Navalnîi a creat noi disensiuni între Occident și Rusia, iar Germania s-a confruntat cu solicitări de a opri construcția conductei de gaz Nord Stream 2, care va transporta gazul din Rusia direct în Germania.

Întrebat dacă printre sancțiuni s-ar putea număra și unele care să vizeze acest proiect energetic, ministrul Maas a spus că în Nord Stream 2 sunt implicate peste 100 de companii europene, jumătate din ele germane. „Atât de mulți muncitori europeni ar avea de suferit de la o oprire a construcției”, a spus Maas.

Nord Stream 2 este coordonat de gigantul energetic de stat rus Gazprom, iar la proiect participă companiile Uniper și Wintershall din Germania, compania anglo-olandeză Shell, austriecii de la OMV și francezii de la Engie.

XS
SM
MD
LG