Linkuri accesibilitate

Germania îi răspunde premierului român Marcel Ciolacu. Trupele germane vor staționa în Lituania, nu în România


Cancelarul german Olaf Scholz și premierul româna Marcel Ciolacu, în conferința de presă comună de la Berlin, din 4 iulie 2023
Cancelarul german Olaf Scholz și premierul româna Marcel Ciolacu, în conferința de presă comună de la Berlin, din 4 iulie 2023

Guvernul german a respins miercuri afirmația făcută de premierul român Marcel Ciolacu, care a vorbit la Berlin despre staționarea permanentă a trupelor NATO germane pe teritoriul României.

Germania spune că „nu este obligată" să trimită o brigadă a Bundeswehr-ului în România, întrucât menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franţa cooperează cu România, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, citat de DPA, preluată de Agerpres.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a promis săptămâna trecută Lituaniei că 4.000 de soldaţi germani vor fi staţionaţi în această ţară.

Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă comune la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, că ar dori să vadă trupe germane în România pentru a ajuta la securizarea flancului estic al NATO.

Ciolacu a făcut comentariile în contextul în care a fost întrebat dacă se așteaptă la consolidarea flancului estic al NATO la Summitul de la Vilnius.

„Cred că decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldaţi... Eu sper ca pe teritoriul României, cât de curând, să avem militari germani permanenţi. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Mai mult, cu toţii ne-am fi aşteptat, poate, să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toţii ştim că nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operaţii, în acest moment, arată cu totul altfel. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca, împreună cu domnul cancelar, să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers", a transmis Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG