Linkuri accesibilitate

Germania introduce controale temporare la toate frontierele terestre


Ofițerii de poliție federală stau lângă o rută frecvent utilizată de migranți la granița germano-polonă, lângă Forst, în estul Germaniei.
Ofițerii de poliție federală stau lângă o rută frecvent utilizată de migranți la granița germano-polonă, lângă Forst, în estul Germaniei.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a anunțat controale temporare la toate frontierele terestre ale Germaniei pentru a combate migrația ilegală și pentru a proteja publicul de extremismul islamist.

Faeser va notifica Comisia Europeană cu privire la aceste planuri, a declarat luni pentru Reuters o sursă guvernamentală.

Controalele ar urma să înceapă pe 16 septembrie și vor dura inițial șase luni, a raportat agenția de presă DPA, citând surse guvernamentale.

Germania are o graniță terestră de peste 3.700 km lungime cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Franța, Elveția, Austria, Republica Cehă și Polonia.

Guvernul german s-a consultat cu principalul partid de opoziție CDU (creștin democrați) cu privire la modalități de a reduce migrația în fața preocupărilor publice și în urma unui atac letal cu cuțitul al unui solicitant sirian de azil luna trecută în orașul Solingen.

Săptămâna trecută, partidul anti-imigrație AfD (Alternativa pentru Germania - conservator și eurosceptic) a câștigat alegerile de stat în Turingia și a ocupat locul al doilea în Saxonia.

Social-democrații lui Faeser se confruntă cu alegeri de stat în Brandenburg în două săptămâni, unde partidul guvernează în coaliție cu Verzii și Creștin-Democrații.

Ministrul de Externe al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni ziarului Bild că țara sa nu va primi niciun imigrant respins de Germania la graniță. „Acolo nu e loc de manevră”, a spus el. „Este lege. I-am ordonat șefului poliției federale să nu permită nicio returnare", a adăugat el.

Germania a anunțat anul trecut controale mai stricte la granițele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, ca răspuns la o creștere bruscă a cererilor de azil pentru prima dată.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG