Linkuri accesibilitate

Germania se izolează de UE, englezii continuă să meargă la crâșmă și ce este „modelul suedez”. Revista presei europene


Angela Merkel și Emmanuel Macron în summit UE la Bruxelles.
Angela Merkel și Emmanuel Macron în summit UE la Bruxelles.

«Evident că o să merg la pub dacă o să am chef». (Stanley Johnson, tatăl lui Boris) „Ca să ne scoatem, trebuie să ne închidem!” (Le Canard enchaîné)

Germania și-a închis miercuri seara frontierele, anunțând că va respinge chiar și cetățeni din alte țări ale UE, a anunțat ministrul transporturilor Andreas Scheuer.

Bunurile de orice fel și persoanele care lucrează în sănătate vor putea însă trece în continuare.

Condițiile precise nu sunt încă foarte clare. Purtătorul de cuvânt al ministerului transporturilor a scris pe Twitter doar despre oprirea legăturilor aeriene și maritime. De asemenea, nu este încă limpede dacă măsurile privesc cetățenii din toate țările UE sau numai unele din ele.

La München, Süddeutsche Zeitung vorbește despre o Terapie de șoc pentru Germania. E citată Angela Merkel, care a lansat la televizor mesajul: -- "Lucrul e serios. Luați asta foarte serios." ("Es ist ernst. Nehmen Sie es auch Ernst.")

Frankfurter Allgemeine Zeitung anunță că de acum sunt controlate telefoanele cetățenilor, pentru a vedea dacă se deplasează fără voie: „Stați acasă! Vă controlăm!“ și pune întrebarea dacă măsura este acceptabilă legal.

La Berlin, Tageszeitung vorbește despre cea mai mare criză de la al Doilea Război Mondial încoace.

În schimb, Banca Centrală Europeană (BCI) a anunțat ieri, cum o detaliază, decorticând știrea, Le Figaro în Franța, un pachet de 750 miliarde de euro pentru a lupta împotriva virusului în UE. BCI scoate bazooka, rezumă Die Welt.

Italia: mai rău decât în China

În Italia, dezastrul continuă: ieri au murit 475 de persoane, apropiindu-se de bara de 3.000 până acum, iar La Repubblica constată că nici măcar în China nu au murit vreodată atât de mulți oameni într-o singură zi. Numărul celor infectați în Italia a ajuns acum la 35.700, dar s-au înregistrat și peste 1.000 de vindecări într-o singură zi.

În Milano, Corriere della Sera estimează că în Lombardia, în nord, dacă se continuă așa, în curând nu vor mai putea fi tratați cei care se îmbolnăvesc.

În Torino, în plin epicentru al epidemiei, La Stampa evocă posibilitatea ca în curând să fie interzisă orice activitate în exterior, iar în Bergamo, unde o persoană din cinci e bolnavă, a sosit o coloană militară pentru a prelua coșciugele, care vor fi arse în altă regiune.

Spania, Portugalia

În Spania, El Pais prezintă mesajul premierului Pedro Sánchez, care spune că “cel mai dur încă nu a venit”.

Cotidianul conservator El Mundo îl citează în schimb pe regele Felipe, care îndeamnă: "Acest virus nu ne va învinge, ci ne va face mai puternici ca societate."

Portugalia a declarat la rândul ei starea de urgență. Diário de Notícias îl citează pe premierul António Costa, care a spus în fața parlamentului că pandemia va dura până la sfârșitul lui mai, cu un vârf în aprilie. Tot Diário de Notícias mai scrie că în Brazilia sunt acum doi miniștri ai lui Bolsonaro care au căpătat maladia și că amândoi au fost în vizită în SUA în urmă cu două săptămâni.

Anglia: alegeri individuale... la pub

În Franța, situația este deocamdată stabilă, în schimb Libération remarcă cu perplexitate că dincolo de Canalul Mânecii, în Marea Britanie, guvernul lui Boris Johnson a decis să închidă școlile, însă... doar atât.

“Numărul de morți a urcat miercuri la 104”, scrie Libération ”iar Boris Johnson a anunțat închiderea școlilor începând de vineri, dar în rest se rămâne la recomandări de izolare, fără nicio constrângere.”

Situația în școlile britanice nu mai era tolerabilă, oricum, deoarece foarte mulți părinți și-au retras deja copiii, iar profesorii încep să nu mai vină la ore deoarece preferă să se izoleze.

În schimb, cafenelele și barurile au afișe cu «Open as usual». Și, desigur, Libération descrie apariția la televiziune a tatălui lui Boris Johnson, Stanley, în vârstă de 79 de ani, care a găsit interesant să facă pe viteazul (trouvé malin de jouer au fier à bras) clamând : «evident că o să merg la pub dacă o să am chef».

Ieri seara, Johnson nu a venit nici o nouă recomandare publică, spunând doar că e vorba de alegeri individuale.

Dacă unele teatre, cinematografe sau muzee închid, e vorba, de asemenea, de alegerea administratorilor sau a conducerii.

Strategia guvernului britanic este însă din ce în ce mai contestată, iar actualmente singura țară care o mai urmează este Suedia (vezi mai jos). Ieri, consilierul și expertul în epidemiologie al guvernului lui Johnson, Neil Ferguson, a anunțat pe Twitter că se auto-izolează, deoarece a căpătat tuse seacă și o febră puternică. «Umblă mult COVID-19 prin Westminster», a spus el cu flegmă britanică.

Libération amintește studiul mult discutat al experților de la College London, care spune că dacă nu se face nimic și maladia e lăsată să-și urmeze cursul, în speranța că populația va dezvolta imunitate, atunci s-ar putea ajunge la o jumătate de milion de morți în Marea Britanie, dar chiar și dacă se aplică numai o modestă strategie de «atenuare», tot s-ar putea ajunge la 250.000 de morți, în mare parte din pricina altor afecțiuni pe care serviciul național de sănătate NHS n-ar mai putea să le trateze, fiind debordat de epidemie.

Planul lui Johnson și al guvernului de imunizare a populației ar putea funcționa, teoretic, numai dacă ar exista deja un vaccin, dar se estimează că acesta nu va fi disponibil decât peste 18 luni, timp suficient ca o întreagă populație să fie decimată.

Marți seara, premierul francez Edouard Philippe a amenințat că dacă Londra nu ia măsuri, Franța ar putea interzice britanicilor intrarea pe teritoriul său.

La Londra, The Guardian îl citează pe Arhiepiscopul de Canterbury, cea mai mare figură religioasă a cultului anglican, care spune că epidemia aceasta este ca o explozie nucleară.

Modelul suedez

Nu doar Marea Britanie și, până recent, Olanda au aplicat un model dezinvolt de abordare a epidemiei, care pare a friza nepăsarea sau inconștiența, ci și Suedia.

Le Monde descrie acest model suedez. Măsurile luate de guvernul de la Stockholm par derizorii comparate cu cele ale vecinilor. Suedia se arată în total decalaj cu restul continentului. Regatul Suediei nu a închis nici școlile și nici nu a interzis adunările de mai puțin de 500 persoane. Până și Finlanda vecină a decretat starea de urgență pe 16 martie, dar Suedia continuă să apeleze la civismul populației. Cu toate astea, regatul are peste 1100 de contaminați și deja șapte decese. Cum se explică asta?

Le Monde detaliază modelul suedez de guvernare: în Suedia nu miniștrii decid (actualmente premierul este Stefan Löfven), ci experții. E vorba de Agenția de Sănătate Publică (Folkhälsomyndigheten), al cărei director, Johan Carlson, îl însoțește pe premier la toate conferințele de presă, în vreme ce epidemiologul șef, Anders Tegnell, e cel care informează zilnic populația în legătură cu evoluția situației.

Pe continent, însă, acest model ar fi inaplicabil. Cum o pune mare, pe prima pagină, în Franța, săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné : „Ca să ieșim de aici, trebuie să ne închidem!” (Pour s'en sortir, il faut s'enfermer!)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG