Linkuri accesibilitate

Germania dă Ucrainei tancuri Leopard. Reacția Rusiei: Decizia duce conflictul „la un nou nivel”


Cancelarul Cancelarul Scholz anunță în Bundestag că Germania devine un furnizor important de armament pentru Ucraina. 25 ianuarie 2023
Cancelarul Cancelarul Scholz anunță în Bundestag că Germania devine un furnizor important de armament pentru Ucraina. 25 ianuarie 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat oficial, miercuri, că Germania va trimite 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei și că va emite rapid și avizele pentru țările partenere care dețin astfel de tancuri.

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz într-un comunicat remis presei.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că guvernul său intenționează să trimită mai mult sprijin militar Ucrainei dincolo de cele 14 tancuri Leopard 2A6 anunțat miercuri dimineață.

De asemenea, decizia Berlinului ar putea debloca ofertele făcute de Finlanda, Spania, Țările de Jos, Portugalia, Polonia și Norvegia pentru a furniza Ucrainei propriile lor tancuri Leopard 2A6 fabricate în Germania.

În total, este vorba de 100 de tancuri Leopard din 13 țări care ar putea fi trimise Ucrainei.

Germania dă Ucrainei tancuri Leopard
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

La o conferință de presă cu prim-ministrul islandez, Katrín Jakobsdóttir, Scholz a spus că este „calea cea mai bună” de a sprijini Kievul cu livrări de arme, în special cu tancuri.

„Alături de tancurile despre care se discută acum, intenționăm să extindem ceea ce am livrat”, a spus Scholz.

El a spus că alte livrări de arme ar putea include sisteme de apărare aeriană, artilerie grea și mai multe lansatoare de rachete.

În fața Bundestagului, Scholz a declarat că „aceasta este calea corectă pentru a putea asigura pacea pentru Europa si Germania (...) A fost nevoie de consultări intense cu partenerii si aliații noștri occidentali, dar este o decizie corectă”, admite acesta la 11 luni de la invadarea Ucrainei de forțele Rusiei.

„Este corect că am avansat pas cu pas, acesta este singurul principiu care poate funcționa în condiții atât de periculoase și pentru Europa”, a spus el.

Cancelarul Olaf Scholz a spus că obiectivul este de a crea rapid două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Scholz, a admis că „a trebuit să încălcăm o regulă și să schimbăm ceea ce a fost o practică” prin sprijinirea Ucrainei cu livrări de arme, pe lângă sprijinul financiar și umanitar.

„Acum furnizăm cele mai multe arme, împreună cu Marea Britanie. Dacă rezumăm ceea ce am decis să oferim până acum, atunci putem spune că Germania va fi întotdeauna un sprijin de pionierat pentru Ucraina”, a spus Scholz.

Antrenarea militarilor ucraineni în vederea utilizării acestor vehicule de luptă va începe în curând în Germania, iar Berlinul va pune la dispoziția trupelor Kievului munițiile și celelalte elemente de logistică necesare pentru folosirea tancurilor Leopard 2.

Scholz a anunțat, de asemenea, că guvernul său va emite în curând permisele de care au nevoie țările partenere pentru a putea transfera tancurile Leopard 2 din dotarea propriilor forțe armate Ucrainei.

Washingtonul este așteptat să anunțe miercuri că va trimite tancuri M1 Abrams pe frontul de luptă, în timp ce Berlinul a acceptat să livreze tancuri Leopard 2, spun sursele citate de Reuters.

Reacția Rusiei: Un nou nivel al confruntării

Decizia guvernului german de a aproba livrările de tancuri Leopard 2 către Ucraina este „extrem de periculoasă” și duce conflictul „la un nou nivel de confruntare”, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaev, într-un comunicat.

„Această decizie extrem de periculoasă aduce conflictul la un nou nivel de confruntare și vine în contradicție cu declarațiile politicienilor germani cu privire la reticența FRG [Republica Federală Germania] de a se implica într-un astfel de lucru”, a spus Nechaev.

„Din păcate, acest lucru se întâmplă iar și iar. Din nou, putem vedea că, la fel ca partenerii săi cei mai apropiați, Germania nu este interesată de o soluție diplomatică la criza ucraineană, are inima pusă pe escaladarea permanentă și pomparea nelimitată a Regimul de la Kiev cu arme din ce în ce mai mortale. „Liniile roșii” sunt de domeniul trecutului”, a adăugat el.

Propagandiștii Kremlinului sunt furioși

Unul dintre cei mai influenți propagandiști ai regimului Putin, realizatorul TV Vladimir Solovioc, a lansat un atac violent la adresa Germaniei, pe ai cărei lideri în numește "scursuri naziste".

Soloviov, realizatorul celei mai influente emisiuni difuzate în direct în prime-time la televiziunea rusă de stat, consideră Germania drept o țintă potrivită pentru a fi bombardată după ce a aprobat trimiterea de tancuri în Ucraina.

Ce este Leopard 2?

Leopard 2 este un tanc de luptă principal fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km (311 mile). A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h (42 mph). Echipat cu un pistol cu țeava lină de 120 mm ca armament principal, este, de asemenea, înarmat cu două mitraliere coaxiale ușoare.

Pe lângă faptul că este folosit de armata germană, Leopard 2 a fost în serviciu pe scară largă în Europa, mai mult de o duzină de țări utilizând tancul, precum și o serie de alte țări, inclusiv Canada. Tancurile au fost dislocate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria (de către Turcia), unde mai multe au fost pierdute din cauza rachetelor antitanc.

Ce țări au tancuri Leopard 2?

Din momentul introducerii sale pe piață, Leopard 2 a avut succes. Datele arată că până în 1992, armata germană a operat cu 2.155.

În afară de Germania, au mai cumpărat astfel de tancuri și Olanda, Elveția, Suedia, Spania, Turcia, Canada, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Polonia și Spania.

În total, 19 țări operează cu Leopard 2, ceea ce înseamnă că mai multe state ar putea să își trimită vehiculele blindate în Ucraina.

Polonia, prin președintele Andrzej Duda, a anunțat, la Liov, pe 11 ianuarie că țara sa este pregătită să livreze Ucrainei o serie de tancuri Leopard 2, pe care Kievul le-a cerut de multe ori.

În aceste condiții, cancelarul german Olaf Scholz era presat să aprobe o creștere a sprijinului militar internațional pentru Kiev, permițând exportul tancurilor de luptă Leopard 2 în Ucraina.

Până acum, Germania a rezistat să nu trimită Leopard 2 în Ucraina, spunând de fiecare dată că tancurile occidentale ar trebui să fie livrate Ucrainei doar dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special cu Statele Unite.

De ce le vrea Ucraina?

Ucraina a spus că are nevoie urgentă de arme mai grele în războiul său împotriva invaziei Rusiei. Kievul are o disponibilitate limitată de tancuri, majoritatea din epoca sovietică sau post-sovietică.

Ucraina a sugerat că are nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că 100 ar putea schimba probabil echilibrul războiului.

Pe lângă faptul că își subliniază convingerea că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă semnificativă în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi cred că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia va fi învinsă pe câmpul de luptă.

În timp ce Ucraina a câștigat victorii semnificative – în bătălia de la Kiev de la începutul războiului, precum și în regiunea Harkov și în jurul Hersonului din sud – ea este îngreunată de lipsa de tancuri care să-i susțină operațiunile și se confruntă cu forțele ruse care se desfășoară din ce în ce mai multe tancuri T-90, mai moderne și capabile eficiente.

Miercuri, Ucraina a anunțat oficial că a pierdut lupta pentru orașul Soledar, din estul țării, de lângă Bahmut.

Miza controlului asupra tunelurilor de sub orașul ucrainean Soledar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Zelenski și-a reînnoit cererile pentru furnizarea de tancuri moderne de luptă în mesajul de marți seară, spunând că este „cea mai mare nevoie” a armatei pentru a rezista asaltului armatei ruse.

Germania și Statele Unite s-au ferit până acum să furnizeze armament greu, de teamă că ar oferi un pretext Kremlinului să escaladeze conflictul militar.

*Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
XS
SM
MD
LG