Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce pot face și de ce sunt importante pentru Ucraina tancurile germane Leopard 2


Țările NATO sunt de acord că Ucraina are nevoie de armament performant precum Leopard 2, dar încă discută între ele în ce condiții să trimită aceste echipamente.
Țările NATO sunt de acord că Ucraina are nevoie de armament performant precum Leopard 2, dar încă discută între ele în ce condiții să trimită aceste echipamente.

Începute anul trecut, discuțiile privind trimiterea de tancuri Leopard 2 continuă și zilele acestea. Ucraina a cerut în multe rânduri acest tip de tancuri pentru că sunt foarte eficiente în țintirea inamicului.

Vineri la Ramstein, bază aeriană din Germania, zeci de miniștri ai Apărării din țările NATO se vor întâlni pentru a discuta despre situația din Ucraina și despre trimiterea de tancuri performante, lucru la care Germania are ezitări și condiții pentru SUA.

La întâlnirea NATO din 20 ianuarie, liderii occidentali se așteaptă ca accentul să nu fie pus pe ce anume vor furniza SUA pentru Ucraina, ci dacă Germania își va trimite tancurile de luptă Leopard 2 în Ucraina sau cel puțin va aproba transferul lor din țări terțe, după cum scrie Reuters.

De ce e tancul Leopard atât de disputat?

Tancul Leopard 2 este considerat pe scară largă drept cel mai bun de acest gen din lume. Este fabricat în Germania și folosit în prezent de 19 țări, printre care și Polonia.

Portalul Military Today arată că în 1977, armata germană a comandat inițial 1.800 de astfel de tancuri. Primul lot a fost finalizat în 1979.

Tancul avea un design modern și era avansat ca tehnică militară. Pentru construirea lui au fost folosite soluții de design din programul comun germano-american MBT-70, din care Germania s-a retras în 1969. Dar tehnologiile avansate folosite în acest program au fost reutilizate pentru tancurile Leopard 2, dar și pentru tancurile M1 Abrams, construite de americani.

În cazul Leopard 2, sistemul de control al focului, armamentul, muniția, transmisia și șenilele sunt similare cu cele ale tancului de luptă principal M1 Abrams din SUA.

Tancul Leopard 2 are o bună protecție a carcasei. În plus, poate perfora armura armelor ghidate antitanc.

Pentru a putea fi duse în Ucraina, tancurile deținute de alte țări au nevoie de aprobarea pentru reexport a Germaniei.
Pentru a putea fi duse în Ucraina, tancurile deținute de alte țări au nevoie de aprobarea pentru reexport a Germaniei.

Muniția de la Leopard 2 este depozitată într-un compartiment separat din compartimentul turelei, cu panouri de explozie. Acest lucru a îmbunătățit capacitatea de supraviețuire a echipajului. Rezervorul este echipat cu sistem de protecție NBC( adică nuclear, chimic, biologic) și sisteme automate de stingere a incendiilor. Leopard 2 este înarmat cu un tun Rheinmetall RH-M-120 complet stabilizat de 120 mm.

Vehiculul transportă 42 de cartușe pentru pistolul principal. Un total de 15 cartușe gata de utilizare sunt depozitate în spațiul turelei, în timp ce restul sunt depozitate în fața carenei.

Leopard 2 utilizează în mod normal două tipuri principale de muniție: cartușele APFSDS-T perforatoare și cartușele multifuncționale HEAT-MP-T.

Cartușul APFSDS-T pătrunde în jur de 450 mm de armătură echivalentă omogenă laminată la o rază de 2.000 m.

Germanii au estimat că tancul Leopard 2 ar putea pătrunde blindajul frontal al tancului sovietic T-72 la o distanță de 2.000 de metri și blindajul frontal al tancului T-62 la o distanță de peste 4.000 de metri, potrivit Military Today.

Tunul tancului Leopard 2 s-a dovedit a fi foarte precis.

Performanța tancului Leopard 2 a fost îmbunătățită de-a lungul ultimilor ani.
Performanța tancului Leopard 2 a fost îmbunătățită de-a lungul ultimilor ani.

Ce țări au tancuri Leopard 2?

Din momentul introducerii sale pe piață, Leopard 2 a avut succes. Datele arată că până în 1992, armata germană a operat cu 2.155.

În afară de Germania, au mai cumpărat astfel de tancuri și Olanda, Elveția, Suedia, Spania, Turcia, Canada, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Polonia și Spania.

În total, 19 țări operează cu Leopard 2, ceea ce înseamnă că mai multe state ar putea să își trimită vehiculele blindate în Ucraina.

Polonia, prin președintele Andrzej Duda, a anunțat, la Liov, pe 11 ianuarie că țara sa este pregătită să livreze Ucrainei o serie de tancuri Leopard 2, pe care Kievul le-a cerut de multe ori.

În aceste condiții, cancelarul german Olaf Scholz este presat să aprobe o creștere a sprijinului militar internațional pentru Kiev, permițând exportul tancurilor de luptă Leopard 2 în Ucraina.

Până acum, Germania a rezistat să nu trimită Leopard 2 în Ucraina spunând de fiecare dată că tancurile occidentale ar trebui să fie livrate Ucrainei doar dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

La Ramstein, oficialii occidentali vor să găsească un echilibru între a se asigura că Ucraina se poate apăra și a nu furniza arme care ar putea încuraja Kievul să atace Rusia sau să atragă NATO în conflict cu Moscova.

De ce nu pot trimite alte țări Ucrainei tancurile Leopard 2 pe care le au?

Ca să poată să reexporte tancurile Leopard, celelalte țări care le au au nevoie de aprobarea guvernului german, altfel nu le-ar putea trimite în Ucraina.

Cel care e responsabil cu acest lucru este de fapt vicecancelarul Robert Habeck, al cărui minister al Economiei ar trebui să își dea acordul pentru aprobarea exporturilor de apărare. Dar după cum a declarat acesta, Berlinul nu ar trebui să stea în calea țărilor care doresc să trimită tancurile Leopard în Ucraina, a scris Euronews.

Olaf Scholz pare că nu e de acord cu ministrul său, din moment ce a declarat presei germane că ar dori ca Europa şi SUA să ofere Ucrainei tancuri de luptă împreună, astfel încât Kremlinul să nu poată diviza NATO. Cancelarul Scholz i-a spus acest lucru și lui Joe Biden, cu care a vorbit la telefon.

Pe de altă parte, Ucraina cere disperată tehnică militară mai performantă, în condițiile în care până acum s-a bazat în primul rând pe variantele de tancuri T-72 din epoca sovietică.

Germania are astăzi aproximativ 350 de tancuri Leopard 2, puține comparativ cu cele aproximativ 4.000 de tancuri principale de luptă pe care le avea în apogeul Războiului Rece, spune expertul militar german Carl Schulze, citat de Euronews.

Aceste tancuri sunt greu de procurat pe de altă parte, pentru că legea germană interzice producerea acestor tancuri pe stoc. Țările care comandă tancuri așteaptă de la 2 la 3 ani până să le fie livrate.

Tocmai de aceea, unele dintre țările occidentale precum e Germania se tem să le trimită în Ucraina, pentru că în caz că această țară va fi înfrântă tancurile militare cele mai bune vor ajunge pe mâna rușilor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG