Linkuri accesibilitate

Germania. Victorie electorală a extremei drepte în estul țării


Candidatul AfD în Turingia, Björn Höcke, a salutat o „victorie istorică”
Candidatul AfD în Turingia, Björn Höcke, a salutat o „victorie istorică”

Partidul german de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut un „succes istoric” în landul Turingia, transmite AFP. În Saxonia, partidul anti-imigrație a ieșit al doilea.

În Turingia, AfD a câștigat aproape o treime din voturi, fiind situat înaintea conservatorilor și la mare distanță de cele trei partide din coaliția de guvernământ de la Berlin.

Observatorii sunt de părere că victoria AfD dă o lovitura puternică coaliției de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, care a pierdut alegerile în ambele state.

„Suntem partidul numărul unu în Turingia”, a declarat Björn Höcke, liderul AfD din land. El a spus că partidul său va analiza rezultatele și apoi va aborda posibili parteneri de coaliție.

Björn Höcke este considerat unul dintre cei mai radicali reprezentanți ai partidului său. El a folosit în mod repetat retorica nazistă. A fost chiar găsit vinovat în instanță de două ori numai în 2024 pentru că a folosit un slogan nazist interzis la evenimentele sale de campanie, scrie Deutsche Welle.

AfD a obținut un rezultat bun și în Saxonia, unde a ieșit pe locul doi, după Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta. În ciuda rezultatelor bune, e puțin probabil ca AfD să poată realiza o coaliție de guvernare locală, în condițiile în care celelalte partide au promis să nu colaboreze cu partidul anti-imigrație.

AfD vrea să guverneze

De îndată ce rezultatele au fost publicate duminică seara, co-liderul național al AfD, Tino Chrupalla, a spus că rezultatul votului arată solicitarea cetățenilor de schimbare a politicii:

„Un lucru este foarte clar: voința alegătorilor este că ar trebui să existe o schimbare de politică. Avem un mandat clar de a guverna în Turingia. (...) Suntem pregătiți și dispuși să discutăm cu toate părțile", a declarat Tino Chrupalla, avertizând că „nu va exista politică fără AfD”.

Co-liderul național al AfD, Tino Chrupalla a spus că rezultatul votului arată dorința cetățenilor de schimbare a politicii.
Co-liderul național al AfD, Tino Chrupalla a spus că rezultatul votului arată dorința cetățenilor de schimbare a politicii.

Principalul obiectiv al AfD este schimbarea politicii de imigrație. Partidul a realizat o campanie care cere inclusiv deportarea în masă a refugiaților din Germania.

În ciuda succesului electoral, AfD va rămâne probabil în opoziție, cred cei mai mulți observatori. Celelalte partide au anunțat public că exclud cooperarea directă cu partidul de extremă dreapta.

Amintirea naziștilor, care au obținut și ei un succes inițial în alegerile de stat din Turingia, face colaborarea cu partidele de extremă dreapta să fie extrem de tabu, notează AFP.

„Alegătorii știu că nu formăm coaliții cu AfD”, a declarat Carsten Linnemann, secretarul general al CDU.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a depășit la limită AfD, cu 32%, din voturi în Saxonia și s-a clasat pe locul al doilea în Turingia.

Conservatorii încă mai speră să conducă următorul guvern din Turingia. Candidatul lor principal, Mario Voigt, a făcut un apel la un „guvern rezonabil” într-o coaliție condusă de CDU.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG