Linkuri accesibilitate

Partidul de extremă dreapta AfD, în pole-position la alegerile din Turingia, luptă strânsă cu creștin-democrații în Saxonia


În imagine, participanți la un miting electoral organizat de AfD in Erfurt, Germany, în 31 august, înainte de alegerile regionale din landul Turingia.
În imagine, participanți la un miting electoral organizat de AfD in Erfurt, Germany, în 31 august, înainte de alegerile regionale din landul Turingia.

Partidul de extremă dreapta AfD conduce în primele estimări ale alegerilor regionale care au loc în landul Turingia, în fața creștin-democraților (CDU), care conduc în schimb în celălalt land unde au loc alegeri duminică, Saxonia.

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD, Alternative für Deutschland) pare să obțină o victorie răsunătoare în landul Turingia, din estul Germaniei (în fosta Germanie de Est), la alegerile regionale de duminică 1 septembrie, scrie Deutsche Welle (DW).

Exit poll-urile de la ieșirea de la urne oferă formațiunii un procent de 30,5% din voturi, în fața Uniunii Creștin-Democrate (CDU), care ar fi întrunit 24,5% din opțiuni.

Partidul de extremă stânga „Sahra Wagenknecht Alliance” (BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht), înființat în urmă cu doar o lună, ar fi strâns 16% din voturi.

În Saxonia, CDU este cotată drept prima opțiune a votanților, cu o estimare de 31,5%, urmată în deaproape de AfD, cu 30% și de BSW, cu 12%.

Euronews notează că victoria estimată a AfD în Turingia ar fi prima obținută de un partid de extremă dreapta după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Formațiunea cancelarului german Olaf Scholz ar urma să obțină rezultate cu o singură cifră - 7% în Turingia (cu 1.2% mai puțin decât la alegerile precedente) și 8,5% în Saxonia, cu doar 0,8% mai mult decât la alegerile anterioare, subliniază DW.

Co-liderul Alternativei pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a descris rezultatul alegerilor din Turingia drept un „mandat clar” de formare a guvernului landului.

„Avem, în Turingia, un avans clar... deci avem și un mandat clar de a guverna”, a declarat el pentru postul public ZDF, conform sursei citate.

El a adăugat că formațiunea sa este deschisă la negocieri cu alte partide, pentru formarea guvernului regional, subliniind că opțiunea alegătorilor pentru AfD nu va putea fi ignorată de cei care „vor să își păstreze credibilitatea politică.”

Celelate formațiuni au refuzat până acum să ia în calcul formarea unei coaliții cu AfD, liderul CDU, Carsten Linnemann, menționând că partidul său va rămâne consecvent în această opțiune, potrivit Euronews.

Conform aceleiași surse, alegerile din cele două landuri sunt privite și ca un barometru pentru percepția germanilor cu privire la guvernarea în curs, în contextul alegerilor de la nivel național, programate în toamna anului viitor.

Până atunci, pe lângă alegerile din cele două landuri, Turingia și Saxonia, urmează să aibă loc alegeri și în landul Brandenburg, în 22 septembrie.

Toate cele trei landuri au făcut parte din fosta Germanie de Est, reunificată cu Germania de Vest în 1990.

Cele trei regiuni, care totalizează aproximativ 10% din populația Germaniei, sunt mai predispuse la alegerea unor formațiuni populiste, deoarece încă se confruntă cu șocul economic al unificării Germaniei, a explicat Serviciul central al Europei Liberă, într-o analiză publicată în 30 august.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG