Linkuri accesibilitate

Gheorghe Stan cere CSM să îi asigure un post la Parchetul General până i se încheie mandatul la CCR


Gheorghe Stan
Gheorghe Stan

Judecătorul constituțional Gheorghe Stan, fost procuror-șef al Secției Speciale, a înaintat o cerere Consiliului Superior al Magistraturii prin care solicită rezervarea unui post de procuror în cadrul Parchetului General până la încetarea mandatului de 9 ani de la Curtea Constituțională.

Solicitarea apare pe ordinea de zi a ședinței de marți a Secției de Procurori din cadrul CSM.

Anterior, Gheorghe Stan a făcut o solicitare similară către CSM pentru un post de procuror la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, dar solicitarea a fost respinsă de către CSM.

Gheorghe Stan a fost numit pentru un mandat de 9 ani la Curtea Constituțională în mai 2019 după ce a fost votat în Camera Deputaților la propunerea PSD.

Gheorghe Stan a absolvit, la Sibiu, Facultatea de Drept în 1997 și a devenit procuror în județul Botoșani, în Darabani. A venit la București, unde a urcat rapid în ierarhie, remarcându-se nu prin dosare, ci prin repeziciunea cu care a avansat.

De la corpul de control al Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară, Gheorghe Stan a făcut carieră cu anchetele disciplinare. Cu un master la Academia SRI, în tandem cu Lucian Netejoru, Stan a avut mandatul prelungit în fruntea Inspecției Judiciare, unde s-au ales cu anchete Laura Codruța Kovesi, Marius Iacob și alți șefi DNA. â

Gheorghe Stan a fost numit șef al Secției speciale de investigare a magistraților după o controversă în CSM.

Primele sale gesturi în fruntea acestei secții au fost două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi și solicitarea în mai multe rânduri a dosarului Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea.

XS
SM
MD
LG