Linkuri accesibilitate

Procurorii din CSM trimit Inspecția Judiciară la Secția Specială: „S-a pus presiune” pe dosarul Tel Drum


Gheorghe Stan și Adina Florea, șefii Secției Speciale, vor fi controlați de Inspecția Judiciară.
Gheorghe Stan și Adina Florea, șefii Secției Speciale, vor fi controlați de Inspecția Judiciară.

Secția pentru procurori a CSM a decis să trimită în control Inspecția Judiciară la Secția Specială de investigare a magistraților, pentru a verifica modul în care sunt lucrate dosarele. CSM a stabilit că „independența” procurorilor DNA a fost afectată și „s-a pus presiune” în dosarul Tel Drum.

Inspecția Judiciară, condusă de controversatul Lucian Netejoru, va merge în control la Secția Specială de investigare a magistraților, pentru a verifica modul în care au fost înregistrate, repartizate și prioritizate dosarele penale aflate în lucru, a dispus secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în urma sesizării procurorului general Augustin Lazăr.

De asemenea, secția de procurori a CSM a stabilit că „prin solicitarea repetată a dosarului Tel Drum, aflat în instrumentarea DNA, de către Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție, s-a adus atingere independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorității judecătorești”.

Procurorii din CSM au constatat și că „prin acest demers s-a pus presiune și s-a afectat independența procurorului de caz din cadrul DNA”.

Secția Specială a cerut de trei ori de la DNA dosarul Tel Drum, în care președintele PSD Liviu Dragnea este anchetat pentru grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu foloase necuvenite (infracțiune propusă spre abrogare în proiectul de OUG al lui Tudorel Toader) și folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. Pretextul a fost că la Secția Specială a fost depus un denunț din care ar fi reieșit că în dosarul Tel Drum ar fi implicat și un magistrat, deci dosarul ar fi de competența Secției Speciale. Procurorul General Augustin Lazăr a anunțat însă, într-un comunicat de presă, că este vorba despre un denunț anonim, deci nu respectă legislația penală, și care se referă la fapte fără legătură cu dosarul Tel Drum de la DNA.

DNA a predat însă Secției Speciale alte cinci dosare penale aflate în lucru, după cum a arătat Europa Liberă. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vizate dosare ale lui Sebastian Ghiță și Alexander Adamescu.

Unul dintre acestea ar fi dosarul dosarul Ghiță-Ponta- Blair, în care fostul premier Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România. În schimbul banilor, Ponta l-ar fi pus pe omul de afaceri Ghiță candidat, în 2012, pe listele PSD și astfel a ajuns deputat.

Alte dosare preluate de la DNA ar fi unele care vizează anchetarea lui Sebastian Ghiță de către foștii procurori DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea „Portocală” Negulescu.

XS
SM
MD
LG