UPDATE Și candidatul Mișcării Naționale Române, Andrei Valentin Stoican, a anunțat, duminică, că se retrage din cursa pentru Cotroceni, deoarece nu a strâns cele 200.000 de semnături necesare.
„Nu-mi voi depune candidatura. Nu vreau să intru în competiţia prezidenţială printr-o fraudă. Am reuşit să strâng 172.893 de semnături. Astăzi, până la ora 24, mai aştept din Suceava, Maramureş şi Teleorman încă aproximativ 5.500. Evident, nu sunt suficiente. Dar sunt semnături asumate”, a transmis Valentin Stoican, potrivit Mediafax.
În cazul lui Cataramă, BEC precizează că peste 94.000 de semnături ”prezentau elemente de similitudine evidente”.
”În urma verificării listelor de susținători efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 94.170 de semnături, din totalul de 230.341, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumția simplă de validitate a acestora. Față de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond și de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, republicată, pentru o susținere valabilă a candidaturii. Ca atare, nu este îndeplinită condiția legală prevăzută de art.4 alin 2 și art 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004 referitoare la depunerea și înregistrarea candidaturii”, spune BEC într-un comunicat.
Pe cale de consecință, Viorel Cataramă a rămas și fără semnul electoral, care i-a fost anulat de BEC.
Cataramă a declarat că va contesta decizia la Curtea Constituțională.
"Este o decizie profund nelegală şi am contestat-o deja la Curtea Constituţională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective şi pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată şi oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a declarat, Viorel Cataramă, potrivit Mediafax.
Reamintim că Viorel Cataramă a înființat partidul Dreapta Liberală după ce a părăsit PNL în urma unui scandal cu Ludovic Orban.
La fel de ghinionist a fost și Liviu Pleșoianu, candidat independent deși a rămas membru PSD, care nu a reușit să strângă cele 200.000 de semnături necesare, ci doar 146.328. Pleșoianu a scris pe Facebook că ”anonimi binevoitori” au încercat să-l compromită venind cu liste cu semnături copiate la xerox, pe care a refuzat să le depună la BEC deoarece nu este un om căruia ”entuziasmul să-i întunece rațiunea”.
”În ultima clipă, de la anonimi „binevoitori” care au considerat că e un bun moment să mă compromită, a venit diferența până la 220.000. Deci, teoretic, în mai puțin de șase ore puteam să-mi depun candidatura. Făcusem programare pentru ora 10:00. Doar că nu sunt genul de om căruia entuziasmul îi întunecă rațiunea… Am verificat împreună cu consilierul meu și cu câțiva oameni foarte apropiați, listă cu listă, semnătură cu semnătură, absolut tot! Și am constatat că niște persoane anonime foarte drăguțe tocmai mă „ajutau” pe ultima sută de metri să depun câteva zeci de mii de semnături produse la… un minunat xerox color”, a scris Pleșoianu.
Pleșioanu a intrat în conflict cu Viorica Dăncilă după ce aceasta a fost desemnată de partid să fie candidatul PSD la alegerile prezidențiale, moment după care a atacat-o constant, acuzând-o că a ”pactizat cu statul paralel”. Pleșoianu este un susținător vehement al acestei teorii, motiv pentru care a devenit favoritul site-ului rusesc de propagandă, Sputnik, care îi dedică articole elogioase.
Atitudinea lui față de Dăncilă și alți lideri PSD nu a rămas însă nepenalizată, Antena 3, post care l-a cultivat ani de zile, a început să-l boicoteze.
Duminică este ultima zi în care se mai pot depune listele cu semnăturile de susținere la BEC.
Facebook Forum