Linkuri accesibilitate

Gholamreza Mansouri a murit după ce a căzut de la etajul unui hotel din București


Gholamreza Mansouri
Gholamreza Mansouri

UPDATE - „Au fost efectuate cercetarea la fața locului și investigații, la acest moment datele conducând spre ipoteza că decesul ar fi survenit ca urmare a unui act suicidar”, a anunțat vineri seara Poliția Capitalei citată de Mediafax.

UPDATE - Poliția Capitalei declară că la sosirea ambulanței și a Poliției, cadavrul lui Gholam Reza Mansouri a fost găsit în interiorul hotelului, în holul de la intrare. La momentul la care a sosit ambulanța, omul era mort. Cazul a fost preluat de Biroul Morți Suspecte și Omucideri din Culpă, din cadrul Serviciului Omoruri. Criminaliștii investighează dacă Gholem Reza Mansouri a fost asasinat sau s-a sinucis, însă până la finalizarea anchetei nu vor fi oferite informații, iar toate posibilitățile sunt luate în calcul.

***

Poliția Capitalei a transmis vineri informația că a fost sesizată, în urma unui apel la 112, de la recepția unui hotel din București că a un bărbat cazat într-o cameră a căzut de la un etaj superior și a murit. La scurt timp, poliția a revenit și a transmis presei că „persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 52 de ani, cetăţean străin, se afla sub control judiciar la Secţia 1 Poliţie, pentru infracţiuni ce ar fi fost săvârşite pe teritoriul altei ţari.”

Bărbatul mort este iranianul ​Gholam Reza Mansouri, scrie News.ro.

Extrădarea sa trebuia judecată pe 10 iulie de Curtea de Apel Bucureşti.

Europa liberă a scris pe 14 iunie despre ​Gholamreza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, că este acuzat în țara sa de luare de mită, 500.000 de euro, iar de militanții pentru drepturile omului, de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți

Curtea de Apel București a amânat până pe 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholamreza Mansouri, care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanți pentru drepturile omului și Reporterii Fără Frontiere au depus la procurorii germani plângeri împotriva sa sub acuzația de violare gravă a drepturilor omului. Ca judecător în funcție în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii.

În România a fost arestat de poliție și dus în fața judecătorilor pe 12 iunie. Potrivit surselor Europei Libere, Mansouri a fost reținut în baza mandatului de urmărire prin Interpol, care s-a activat odată ce a pătruns pe teritoriul țării.

Curtea de Apel București l-a eliberat din arestul Poliției și l-a pus pe Gholamreza Mansouri sub control judiciar - nu are voie să părăsească România, trebuie să se prezinte, vreme de 30 de zile, în fața autorităților judiciare de fiecare dată când este solicitat și este supravegheat de o divizie specială din cadrul Poliției care se ocupă de persoanele supuse regimului extrădării.

Următoarea înfățișare a sa în fața magistraților români urma să aibă loc pe 10 iulie. Până atunci, autoritățile române au cerut Iranului să prezinte oficial cererea de extrădare, precum și documentele în baza cărora fostul judecător este acuzat de Teheran de corupție.

România nu are un acord de extrădare cu Iran, iar potrivit surselor oficiale ale Europei Libere, cazul Mansouri era unul complex - deopotrivă este acuzat de fraudă de un regim în care oamenii riscă să fie executați sau supuși torturii, iar, de pe altă parte, activitatea lui Mansouri de judecător, potrivit acuzațiilor venite din partea asociației Reporteri Fără Frontiere, a însemnat condamnarea unor jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.

Judecătorul de ședință a cerut un raport din partea Oficiului național de Imigrări, din care să reiasă condițiile din închisorile iraniene și în ce măsură sistemul judiciar este independent în țara condusă de liderul suprem Ali Khamenei.

În același timp, Interpolul trebuia să comunice cum anume l-ar putea lua în custodie pe Mansouri și să-l predea Iranului, țara unde pandemia de coronavirus face ravagii. Rata de îmbolnăviri se apropie, cu toate suspiciunile privind raportările oficiale, de 200.000 de oameni.

Dosarul din instanța românească al lui Mansouri era judecat sub mențiunea „extrădare pasivă”, adică nu putea fi predat Iranului dacă cerea azil sau dacă risca să fie executat în țara în care este extrădat.

Într-un video publicat pe rețelele sociale de o persoană care se prezintă ca fiind nepotul lui Mansouri, aceasta spune că personajul în discuție s-ar fi prezentat la 10 iunie la ambasada iraniană de la București

După cum scrie serviciul farda al Europei Libere, Mansouri era în țara sa un influent cleric, procuror și judecător care a devenit faimos pentru trimiterea la închisoare a jurnaliștilor. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi. Asociațiile de jurnaliști și care militează pentru drepturile omului vor judecarea lui în Germania sau în altă țară europeană pentru torturarea și arestarea jurnaliștilor. Reporterii fără Frontiere au depus o plângere la Parchetul federal german.

Citește și:

România judecă extrădarea unui influent iranian căutat de Teheran pentru corupție, iar în Europa, pentru arestare de jurnaliști independenți

XS
SM
MD
LG