Linkuri accesibilitate

Gimnasta Ana Bărbosu a primit medalia de la Jocurile Olimpice: Mulțumesc tuturor celor care au adăugat un pic de bronz la această medalie


Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei olimpice de bronz, câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice Paris 2024.
Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei olimpice de bronz, câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Gimnasta Ana Bărbosu a primit vineri, pe 16 august – la 11 zile după exercițiul de la sol făcut la Olimpiadă – medalia de bronz disputată cu Jordan Chiles, din SUA. Ceremonia de decernare nu a fost la Paris, ci la Casa Olimpică din Bucureşti.

Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz în exercițiul de gimnastică feminină de la sol, pe 5 august, însă nici în cele unsprezece zile care au trecut de atunci controversa legată de această medalie nu a fost tranșată

„În momentul acesta nu pot să nu mă gândesc și la Sabrina și la Jordan. Este o situație grea pentru noi, cu atâtea incertitudini și emoții copleșitoare. Sper ca toată lumea să înțeleagă că noi nu am greșit cu nimic la Jocurile Olimpice. Și că spiritul Olimpic este mai important decât orice neînțelegere între autorități. Vreau să cred că va veni ziua când toate trei vom primi câte o medalie de bronz”, a spus Ana Maria Bărbosu la ceremonia de primire a medaliei de bronz, vizibil emoționată.

Gimnasta Ana Bărbosu: Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel
Așteptați
Gimnasta Ana Bărbosu: Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

„Rezultatul acesta a venit în urma multor ani de muncă în sala de gimnastică”, a completat sportiva în vârstă de 18 ani, făcând și o glumă cu privire la greutatea medaliei: „Auzindu-i pe campionii noştri de la Olimpiadă spunând că medalia e foarte grea nu mi-am dat seama că este chiar atât de grea”.

„Mulțumesc tuturor celor care au adăugat un pic de bronz la această medalie. (...) Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel”, a mai spus Ana Maria Bărbosu.

Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei olimpice de bronz, câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice Paris 2024.
Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat în posesia medaliei olimpice de bronz, câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice Paris 2024.

„Rezolvarea cazului sau această situaţie a fost posibilă datorită federaţiei şi casei de avocatură care nu a renunţat la noi şi s-a luptat pentru toate”, a menționat sportiva, mulțumind-le totodată antrenorilor.

Fără să aibă parte de ceremonia specifică urcării pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, gimnasta din România a primit medalia de la Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de la Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

„Astăzi nu s-a întâmplat decât un singur lucru: s-a făcut dreptate. (...) Bravo, Ana Maria! O medalie și mai strălucitoare la Los Angeles”, a spus Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România.

Pe 5 august, Ana Bărbosu s-a bucurat preț de câteva zeci de secunde atunci când numele ei a fost afișat de arbitri pe locul al treilea. Rebeca Andrade din Brazilia a câştigat aurul, iar Simone Biles din SUA a fost medaliată cu argint.

Prima în afara podiumului s-a clasat gimnasta Sabrina Voinea, apoi a urmat Jordan Chiles.

Antrenoarea celei din urmă, Cecile Landi, a contestat la finalul probei punctajul acordat sportivei pe care o antrenează. Arbitrii au considerat că deducerea de puncte la un element cunoscut sub numele de tour jete full a fost întemeiată, iar nota lui Jordan Chiles a crescut de la 13.666 la 13.766.

Simone Biles din SUA (stânga), Rebeca Andrade din Brazilia (centru) și Jordan Chiles din SUA (dreapta) pozează în timpul ceremoniei pentru proba feminină de gimnastică artistică la sol, pe 5 august 2024.
Simone Biles din SUA (stânga), Rebeca Andrade din Brazilia (centru) și Jordan Chiles din SUA (dreapta) pozează în timpul ceremoniei pentru proba feminină de gimnastică artistică la sol, pe 5 august 2024.

Astfel, sportiva din Statele Unite a urcat pe locul al treilea, iar Ana Bărbosu a căzut pe locul al patrulea.

Ulterior, un memoriu al Federației Române de Gimnastică la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a fost acceptat, deoarece antrenoarea lui Chiles a depus contestația după patru secunde de la închiderea timpului alocat.

Federația Gimnastică a SUA a făcut apel la decizia TAS, însă acesta a fost respins. Concluzia: Ana Bărbosu este considerată ocupanta podiumului la proba de la sol de gimnastică a Jocurilor Olimpice.

Totodată, TAS a menţionat că nu are puterea de a ordona ca o a doua medalie de bronz să fie acordată lui Jordan Chiles, după ce partea română a sprijinit această posibilitate.

Cum a reacționat Jordan Chiles

Medalia primită de Ana Maria Bărbosu nu este exact aceeași pe care a primit-o sportiva americană, ci o alta, trimisă de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru ceremonia de la București, după ce CIO a confirmat decizia TAS și a decis că Jordan Chiles trebuie să înapoieze medalia de bronz primită. Lucru care nu s-a întâmplat.

Jordan Chiles a spus într-o postare pe Instagram, joi, că „această decizie se simte nedreaptă și vine ca o lovitură semnificativă, nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care au susținut călătoria mea”.

„Pentru a adăuga la durerea inimii, atacurile rasiale neașteptate de pe social media sunt greșite și extrem de dureroase. Mi-am pus inima și sufletul în acest sport și sunt atât de mândră să îmi reprezint cultura și țara”, a mai scris ea.

Federația Americană de Gimnastică contestă memoriul României conform căruia contestația din timpul concursului a venit cu patru secunde prea târziu, declarând că a trimis dovezi video la TAS care arată că antrenoarea Cecile Landi a făcut apel pentru prima dată cu 13 secunde înainte de termenul limită.

Însă, în motivarea publicată miercuri, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a explicat maniera în care a luat decizia: USA Gymnastics nu și-a exprimat nicio îngrijorare cu privire la sistemul de cronometrare în timpul audierii și că Cecile Landi a menționat că cererea sa de anchetă a fost acordată „imediat”.

USA Gymnastics a declarat într-un comunicat din 12 august că va continua eforturile pentru a-i permite sportivei să păstreze medalia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG