Linkuri accesibilitate

Tribunalul de Arbitraj Sportiv păstrează decizia prin care gimnasta Jordan Chiles pierde medalia olimpică de bronz


Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să înapoiez Comitetului Internațional Olimpic medalia olimpică de bronz obținută la Paris.
Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să înapoiez Comitetului Internațional Olimpic medalia olimpică de bronz obținută la Paris.

Oficialii USA Gymnastics au confirmat că Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) nu va reveni asupra deciziei prin care îi cere gimnastei Jordan Chiles să returneze medalia olimpică de bronz din finala de la sol. Astfel, oficial, medalia de bronz revine gimnastei române, Ana Bărbosu.

„USA Gymnastics a fost notificată luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv că regulile lor nu permit ca o hotărâre arbitrală să fie reconsiderată chiar şi atunci când sunt prezentate noi dovezi concludente”, a confirmat într-un comunicat federaţia americană de gimnastică, potrivit Associated Press.

„Suntem profund dezamăgiţi de notificare şi vom continua să urmăm toate căile posibile şi procesul de apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elveţian, pentru a asigura punctajul corect, clasarea şi medalia pentru Jordan”, transmite USA Gymnastics.

TAS a anulat contestaţia pentru exerciţul la sol depusă de antrenoarea lui Chiles, care i-a adus sportivei în concurs medalia de bronz. Motivul este că această contestație a venit cu patru secunde după expirarea timpului regulamentar - un minut de la afișarea notei.

USA Gymnastics a prezentat dovezi suplimentare la TAS duminică, după ce organismul internaţional cu sediul la Lausanne luase o hotărâre în favoarea româncei Ana Bărbosu, care obținea astfel medalia olimpică de bronz.

Disputa care pornește de la detalii regulamentare poate duce la o bătălie juridică de ani de zile cu privire la rezultatul la această probă de gimnastică, notează Associated Press. Apelul americanilor ar putea ajunge la cea mai înaltă instanţă din Elveţia, Tribunalul Federal Elveţian, sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a declarat sâmbătă seara că va respecta decizia instanţei şi recunoaşte locul al treilea ocupat de Ana Bărbosu. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), la rândul său, a confirmat duminică hotărârea, anunţând că redistribuie medalia.

CIO a declarat că Jordan Chiles trebuie să returneze medalia olimpică și că va colabora cu Comitetul Olimpic Român pentru organizarea unei ceremonii de înmânare a medaliei pentru Ana Bărbosu.

Rebeca Andrade din Brazilia a câştigat aurul, iar Simone Biles din SUA a fost medaliată cu argint.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG