Linkuri accesibilitate

Google a încălcat legile anti-monopol, ca motor de căutare online, a decis un tribunal federal din SUA


Compania Google ar fi abuzat de poziția dominantă în piața motoarelor de căutare online și a acționat ca un monopol, a decis un tribunal federal din districtul Columbia, Washington.
Compania Google ar fi abuzat de poziția dominantă în piața motoarelor de căutare online și a acționat ca un monopol, a decis un tribunal federal din districtul Columbia, Washington.

Un tribunal federal din SUA a luat o decizie istorică, luni, în domeniul politicilor anti-monopol: compania Google ar fi acționat ilegal, pentru a-și menține monopolul ca motor de căutare online, a decis Tribunalul districtual din Columbia, Washington.

Decizia de luni, fără precedent în era modernă a internetului, în SUA, este văzută ca un punct de cotitură, potrivit specialiștilor.

Judecătorul Amit P. Mehta a decis și explicat, într-o motivare de peste 275 de pagini, că Google - companie gigant din domeniul tehnologiei - a abuzat de o poziție de monopol pe piața motoarelor de căutare online, relatează The New York Times și The Washington Post.

Departamentul american de Justiție a acționat în judecată Google, acuzând compania că și-a „cimentat” dominația în piață, inclusiv prin plata a miliarde de dolari anual către alte companii, precum Apple sau Samsung, astfel încât să fie motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere web.

În procesul care a început în septembrie 2023, avocații Departamentului de Justiție au susținut că Google și-a folosit poziția de piață dominantă - ar controla peste 90% din căutările online din SUA, afirmație contestată de companie - pentru a elimina concurența și a-și crește veniturile publicitare.

„După ce a analizat cu atenție și a cântărit declarațiile martorilor și probele, instanța ajunge la următoarea concluzie: Google e un monopol și a acționat ca să își mențină acest monopol”, a menționat judecătorul Amit Mehta.

Casa Albă a transmis că decizia tribunalului federal din Washington reprezintă „o victorie pentru poporul american”, notează publicația britanică The Guardian.

Hotărârea reprezintă un verdict aspru cu privire la companiile gigant din domeniul tehnologiei care și-au folosit experiența în domeniul internetului pentru a influența stilul de cumpărături, consum și căutare pe web, subliniază NYT.

Decizia ar putea influența alte procese guvernamentale împotriva companiei Google, respectiv a Apple, Amazon sau Meta - compania proprietară a Facebook, WhatsApp și Instagram.

Ultima decizie anti-monopol de la nivelul SUA, defavorabilă unui gigant din industria tehnologiei, a fost în urmă cu două decenii, atunci fiind vorba de Microsoft.

„Este cel mai important caz anti-monopol al secolului și este primul dintr-o serie mare de cazuri care s-au îndreptat către Big Tech” și „un punct de cotitură uriaș”, a spus Rebecca Haw Allensworth, profesor la Facultatea de drept a Universității Vanderbilt, specializată în politici anti-monopol, citată de NYT.

Judecătorul federal a descris întreaga procedură drept remarcabilă, lăudând depozițiile avocaților ambelor tabere, menționând că milioane de pagini și cantități uriașe de date au fost frunizate ca parte a procesului, mai scrie The Guardian.

De asemenea, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit decizia „o victorie istorică pentru poporul american”, adăugând că „nici o companie – indiferent cât de mare sau de influentă – nu este mai presus de lege”.

„Hotărârea pro-concurență este o victorie pentru poporul american. Americanii merită un internet gratuit, corect și deschis concurenței”, a spus și secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Decizia de luni reprezintă o lovitură importantă pentru Google, care a devenit un simbol al căutărilor online până în punctul în care numele său a devenit verb, iar acum cheltuiește sume importante în cursa privind inteligența artificială, subliniază NYT.

Hotărârea tribunalului nu a menționat, deocamdată, daune pentru Google, urmând ca judecătorul federal să decidă acest lucru. Este posibil să forțeze compania să își schimbe modul de operare sau să vândă o parte din business, conform sursei menționate.

Google atacă decizia cu apel: Și instanța recunoaște că e un motor superior de căutare

Procesul efectiv împotriva Google a început în septembrie, neexistând un juriu și fiind întârziat de amânarea deciziei judecătorului de a prelua cazul, potrivit The Guardian.

Anumite înțelegeri prealabile, pe care compania nu le-a putut demonta în instanță, au oferit Google un avantaj competitiv, menționează judecătorul federal în motivarea instanței, potrivit publicației.

Gigantul tech ar fi cheltuit sume impresionante pentru a-și securiza acordurile: spre exemplu, doar în 2021 ar fi plătit aproximativ 26 de miliarde de dolari către Apple pentru a deveni motorul implicit de căutare pe sistemul de operare iOS.

Google va ataca decizia, potrivit președintelui pentru afaceri globale, Kent Walker, citând părți din motivarea instanței unde se face referire la faptul că motorul de căutare Google e superior altora, potrivit sursei citate.

„Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să îl facem ușor disponibil”, a spus Kent Walker.

De altfel, pledoaria avocaților Google s-a bazat pe ideea că oferă un motor de căutare mai bun decât altele, precum Bing, oferit de Microsoft. Contractele prin care Google e motorul implicit de căutare nu ar încălca legislația anti-trust, mai susțin aceștia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG