Într-o competiție națională a celor mai proaste drumuri din România, drumul care leagă Tulcea de Chilia Veche are toate șansele să prindă podiumul.
Povestea din spatele ratării modernizării căii rutiere este una de dragoste și ură între Consiliul Județean și două companii private.
Rezultatul: pierderea a 40 de milioane de euro, fonduri europene destinate modernizării.
Războiul de dincolo de graniță a permis totuși finanțarea de la bugetul de stat cu cinci milioane de euro pentru o pietruire.
După un an, drumul a pierdut din nou bătălia cu gropile.
Scurt istoric al ratării finanțării europene
Fost drum comunal DJ 222N Tulcea – Chilia Veche este, din 2011, în subordinea Consiliului Județean Tulcea.
În 2017, a fost selectat pentru o finanțare de peste 40 milioane de euro, fonduri europene.
Printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobată introducerea în domeniul public al județului Tulcea (în administrarea Consiliului Județean Tulcea) a Drumului Județean 222 N, inclusiv a trei străzi preluate de la Primăria Municipiului Tulcea: Viticulturii, Orizontului și Bacului.
Când să fie întreaga procedură finalizată, lovitură de teatru politic: fostul senator PSD Traian Rece a atacat în 2018 în justiție toate cărțile funciare referitoare la DJ 222N, pe motiv că s-ar cuveni ca Agrodelta Sireasa, firma în care e acționar majoritar, să fie proprietar.
Ajungem în 2021, când CJ Tulcea află de la Ministerul Dezvoltării Regionale că S.C. Agrodelta Sireasa S.A. a reuşit să determine suspendarea procedurii de finanţare din fonduri europene a reabilitării drumului județean DJ 222N, în sumă de peste 40 milioane euro.
Motivația: litigiile în derulare - care aveau ca obiect rectificări de carte funciară și plângeri împotriva încheierilor de carte funciară, de a căror soluționare depinde materializarea procedurii de finanțare europeană.
„Am ajuns în situația să nu mai putem face această investiție pe acest motiv, că drumul avea un litigiu, dar litigiul este artificial, dovadă că până acum vreo lună am câștigat toate cele vreo 40 de procese”, declară pentru Europa Liberă Horia Teodorescu (PSD), președinte CJ Tulcea (2012 – prezent).
Războiul Rece cu CJ Tulcea
În 2003, fostul senator PSD Traian Rece concesiona de la CJ Tulcea aproximativ 10.000 hectare de teren arabil în zona brațului Chilia.
Arenda plătită către CJ Tulcea, conform contractului, este ridicolă: 90 de lei/ hectar/ an. În contextul concesiunii, fostul politician a cerut pe mai multe căi în instanță canalele și drumurile de pe diguri, pe unde tranzitează și DJ 222N.
Instanțele de judecată nu i-au dat niciodată dreptate.
Un memoriu întocmit de CJ Tulcea trece în revistă toate cele șapte decizii ale instanțelor și arată că de fiecare dată statul a avut câștig de cauză.
De exemplu, există o sentință civilă a Judecătoriei Tulcea (nr. 470/18.02.2015) care respinge plângerea formulată de S.C. Agrodelta Sireasa S.A. cu privire la încheierea de carte funciară prin care s-a dispus intabularea dreptului de proprietate al Județului Tulcea asupra digurilor.
Instanța spune că digurile sunt proprietate publică şi că nu există înscrisuri care să confirme situația reclamată de Agrodelta Sireasa, în sensul că digurile nu sunt proprietatea sa privată, ci a statului.
Am întrebat de ce au fost intabulate drumurile conform sentinței din 2015 și de ce s-a permis o nouă acțiune de contestare, în 2018.
„Ăă, n-aș... acum, să vă dau un răspuns, încă nu cred că ar... nu pot să vă spun de ce, că nu știu. Normal, trebuiau să se intabuleze, este clar”, a răspuns vădit încurcat Teodorescu, președintele CJ Tulcea.
A doua zi, Consiliul Județean a revenit cu o precizare și a transmis către Europa Liberă că drumurile erau deja intabulate.
De ce autoritățile au permis un proces de cinci ani în condițiile în care exista deja decizie definitivă în cauză este o întrebare la care reprezentanții CJ Tulcea nu au mai știut să răspundă.
Noroc cu geopolitica și cu Ghiveciu de la Buzău
Gropile din DJ 222N ar fi fost umplute la alinierea astrelor cu alte finanțări, peste ani și ani, dacă nu ar fi existat un strop de noroc geopolitic: declanșarea războiului din Ucraina, adică fix peste brațul Chilia al Dunării.
Pe 18 martie 2022, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea „constată necesitatea intervenţiei de urgenţă în vederea efectuării lucrărilor de reparaţii curente şi de întreţinere a drumului judeţean DJ 222N – Tulcea - Chilia Veche care să permită desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului intens pe ruta Tulcea – Ceatalchioi – Plauru – Pardina - Chilia Veche ce se preconizează pe perioada conflictului armat din Ucraina”, conform documentului.
Suma alocată: 5 milioane de euro.
CJ Tulcea a contactat două firme, însă doar una a dat curs invitației și cu aceasta s-a bătut palma: Mega Edil Buzău.
Cum a ajuns firma să prindă un contract de milioane, prin negociere, fără publicare prealabilă?
„Nu am datele exacte, de zona de achiziții nu mă ocup în mod direct, este aparatul de specialitate. Știu că în situații de urgență, de asta se cheamă situații de urgență peste tot, se negociază, așa știu eu, nu se scoate la licitație”, ne-a transmis președintele CJ Tulcea.
Mega Edil a fost controlată de fostul deputat PSD, condamnat penal, Marian Ghiveciu. Acesta și actualul președinte al CJ Tulcea (născut tot în Buzău) au fost colegi de partid în Parlament, în mandatul 2008 – 2012.
Ulterior, imediat după ce Teodorescu a preluat CJ Tulcea, Mega Edil a început să câștige contracte de deszăpezire, întreținere sau reparații drumuri în județul din Dobrogea.
În total, aproximativ 50 de milioane de euro doar de la CJ Tulcea.
Deși afacerile păreau că merg bine, au existat și momente de impas pentru Mega Edil: în februarie 2022, cu o lună înainte de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea de a finanța drumul, compania avea deschisă procedura de insolvență în instanță.
L-am întrebat pe Teodorescu dacă știa de această problemă, la momentul negocierii .
„Nu știu, de unde să știu eu chestiile astea?”, a răspuns surprins președintele CJ Tulcea.
Firma a scăpat de eventuala insolvență și a prins contractul de 5 milioane de euro, pentru reabilitarea DJ 222N.
Coșmar la drumul mare
Un an mai târziu, gropile se simt din nou ca acasă pe DJ Tulcea – Chilia Veche.
„Drumul ăsta, din punctul meu de vedere, este important pentru populație cât și pentru situația pe care nu ne-o dorim, nu și-o dorește nimeni, în caz de război, fiind singura cale rutieră de acces la Tulcea. Este foarte important”, a spus pentru Europa Liberă Alexandru Ciauș Timur, primarul comunei Chilia Veche.
Legislația actuală nu permite trecerea drumului în subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, CNAIR S.A.
Nici măcar războiul care are loc lângă drumul – graniță NATO nu pare să schimbe lucrurile.
„Să treacă în subordinea CNAIR nu cred că ar fi un argument suficient, pentru că, orice situație geopolitică ar fi, drumul respectiv tot nu se încadrează în criteriile unui drum național”, a transmis pentru Europa Liberă Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Acesta susține însă că ar putea să fie un argument care să întărească acordarea de fonduri europene și rezolvarea unor situații punctuale care blochează dezvoltarea drumului.