Linkuri accesibilitate

Grecia introduce testări obligatorii la singurul punct rutier de intrare în țară


Testări pentru COVID la intrarea în Grecia prin vama Kulata-Promachonas
Testări pentru COVID la intrarea în Grecia prin vama Kulata-Promachonas

Presa bulgară anunță că autoritățile elene au decis ca testele pentru depistarea infecției cu COVID 19 să devină obligatorii la intrarea în țară prin punctul de frontieră Kulata – Promachonas, singura cale rutieră de intrare în Grecia.

Până în prezent, autoritățile elene efectuau teste în mod aleatoriu, în special pentru turiștii care veneau din zone cunoscute pentru un număr mare de noi infectări în ultimele zile.

Elenii au implementat de la 1 iulie un protocol prin care cer turiștilor străini să completeze un formular cu date despre unde se deplasează, adresa de cazare și dacă au călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. Turiștii sunt verificați în vamă, iar apoi se decidea testarea aleatorie.

De luni, 6 iulie, Grecia a interzis intrarea pe teritoriul ei a cetățenilor sârbi ca urmare a exploziei de noi cazuri înregistrate în Serbia, situația ce a generat blocaje în vamă, precum precizează și Ministerul Afacerilor Externe.

Ultima decizie, momentan confirmată doar de presa bulgară, vine după ce șase turiști străini care au mers pe insula Thassos au fost găsiți pozitivi pentru Covid-19. Patru din ei sunt sârbi și au fost plasați în carantină la un hotel special destinat acestui scop, iar ceilalți doi, a căror naționalitate nu este precizată dar se pare că sunt bulgari, au fost lăsați să se întoarcă în țara de origine.

În cursul zilei de joi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi. Este de aşteptat ca începând de vineri după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze fiecare turist nou sosit.

Aglomerația era deja unul din inconvenientele de care se loveau turiștii. Conform MAE, luni, cozile se întindeau pe 3 kilometri, timpul de așteptare fiind unul de circa 90 de minute. În prima zi de impunere a noilor măsurilor, cozile ajungeau și la 15 kilometri.

Printre turiștii din Grecia infectați cu noul coronavirus se numără și o femeie din România. Ea a sosit în Creta pe 1 iulie cu o cursă charter directă pe ruta Bucureşti - Heraklion.

Conform informaţiilor transmise de autorităţile elene, femeia a fost transferată în unitatea hotelieră special destinată în care îşi va face carantina împreună cu un membru al familiei.

Românii erau deja testați în marea lor majoritate la intrarea în Grecia. Problema care a intervenit a fost statutul României, care a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni. Astfel, toți pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena și Heraklion (Creta) au fost testați și au fost nevoiți să aștepte rezultatul la hotel.

XS
SM
MD
LG