Linkuri accesibilitate

Covid | Avertisment european: evitați călătoriile pe 13 insule grecești, inclusiv Santorini, Mykonos și Rhodos


Grecia se baza pe insulele din Marea Egee pentru atragerea turiștilor în acest sezon.
Grecia se baza pe insulele din Marea Egee pentru atragerea turiștilor în acest sezon.

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), a inclus 13 insule grecești pe liste zonelor pentru care recomandă evitarea oricărei călătorii neesențiale.

Acestea au fost marcate, joi, cu culoarea roșu închis (al patrulea nivel de avertizare după verde, portocaliu și roșu) care indică o rată mare de îmbolnăviri cu COVID-19.

Potrivit Reuters, insulele pentru care este recomandată acum evitarea călătoriilor atrag milioane de turiști în fiecare vară, iar Grecia se baza pe promovarea acestora ca zone „fără COVID” și atragerea unui număr mare de turiști după sezonul dezastruos de anul trecut.

Harta avertismentelor Covid pentru 29 iulie 2021.
Harta avertismentelor Covid pentru 29 iulie 2021.

Tot mai multe țări, inclusiv România, au reluat însă în ultima perioadă avertismentele de călătorie în Grecia din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. România a reintrodus Grecia pe lista roșie a statelor din care revenirea în țară înseamnă, în lipsa unui vaccin, intrarea în carantină.

Românii care se află în Grecia și nu sunt vaccinați se mai pot întoarce în țară fără a intra automat în carantină până duminică, 1 august, ora 00:00. Un test PCR negativ pentru persoanele de peste 16 ani nu va mai fi suficient. Carantina se aplică cu următoarele excepţii:

  • persoanele complet vaccinate (cel puţin 10 zile de la ultima doză);
  • persoanele confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile, dar vindecate;
  • persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 72h;
  • copiii sub 6 ani;
  • copiii între 6 şi 16 ani cu test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore;

Până duminică, Grecia este pe lista galbenă, care permite revenirea în țară fără obligativitatea carantinării și dacă au un test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore sau testare imediat după revenirea în țară, în baza declarației pe propria răspundere și informarea DSP.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG