Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care a fost la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban pe tema salariilor și pensiilor de serviciu ale grefierilor, a declarat, marţi, că au stabilit constituirea unui „grup de lucru” care să caute soluţii la problemele acestora.
Grupul de lucru va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi ai Finanţelor, plus sindicaliştii.
Se așteaptă ca activitatea grupului să fie de durată, iar grefierii vor decide miercuri dacă și cum vor mai protesta.
Activitatea în instanțe și parchete rămâne suspendată în cursul zilei de marți, când este programat votul în Camera Deputaților la proiectul de eliminare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar din justiție.
„Suntem hotărâţi să declanşăm şi forme ulterioare de protest, chiar în paralel cu discuţiile referitoare la salarizare până la rezolvarea inechităţilor de natură salarială, dar toate depinde de votul pe care azi Parlamentul îl va asuma”, a spus Cătălin Trăistaru, reprezentant al Federaţiei Publisind.
Dumitru Costin susține că prim-ministrul Guvernul nu și-ar asuma politic inițiativele parlamentare privind pensiile.
"Subiectul numărul unu a vizat iniţiativele parlamentare de modificare a legii pensiilor acestui corp profesional. Concluzia întâlnirii: Guvernul nu-şi asumă politic vreun astfel de proiect de lege", a fost declarația lui Dumitru Costin, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 6 ianuarie, că ar dori convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a vota eliminarea pensiilor speciale. Prim-ministrul a reamintit poziția PNL, împărtășită de toate partidele, ca eliminarea acestor privilegii să-i privească doar pe civili, urmând ca pensiile militarilor să rămână în vigoare.
După întâlnirea de marți cu BNS și reprezentanții grefierilor, Guvernul nu a transmis un punct de vedere.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a mai spus că cel de-al doilea subiect discutat a fost despre "dezechilibrele în salarizare".
"Există, odată cu aplicarea Legii 153, o multitudine de speţe individuale care au dus la apariţia unor discriminări în interiorul acestui corp profesional, lucru pe care l-am semnalat în ultimii 2 ani, inclusiv prin acţiuni de protest organizate aici, în Piaţa Victoriei (…) doar de la începutul acestui an au fost înregistrate în instanţele din România peste 400 de cazuri individuale care vizează astfel de discriminări în ceea ce priveşte salarizarea acestor categorii socio-profesionale", a spus Costin.
Grefierii, personalul auxiliar din instanțe și parchete, și-au suspendat, de câteva zile, activitatea câte două ore pe zi, fiind pregătiți de proteste mai ample dacă Parlamentul decide eliminarea pensiilor de serviciu.
Citește și:
- Pensiile magistraților și anomaliile lor
- Jocul de imagine cu pensiile speciale: Vot pentru eliminarea acestora, deși toți știu că pică la CCR