Linkuri accesibilitate

Greva din Educație continuă. Vineri, un nou protest cu 20.000 de profesori. Ce au negociat sindicaliștii cu ministrul Ligia Deca


Profesorii anunță că joi sau vineri ies din nou pe străzile Capitalei. Punctul final: Palatul Cotroceni.

Sindicaliștii și reprezentanții Ministerului Educației s-au întâlnit din nou miercuri să discute despre soarta grevei și a examenelor naționale, după contrele privind numărul de profesori care se mai află în grevă. În urma întâlnirii de miercuri, sindicatele și ministrul Ligia Deca nu au ajuns la vreun acord.

În timp ce Ministerul Educației spunea marți că numai 52,2% dintre profesori mai protestează, bazându-se pe centralizările primite de la inspectorate, sindicaliștii spun că procentul greviștilor este de 86,93%.

Sindicatele susțin că ministerul vrea să provoace confunzie între profesori, dând niște cifre raportate la totalul salariaţilor din învăţământ și nu al membrilor de sindicat.

De altfel, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a recunoscut că numărul celor din învăţământ care au renunţat la grevă este de 15.000 de oameni, cât a zis ministerul, dar majoritatea nu sunt membri de sindicat. Acest lucru nu influenţează legalitatea acţiunii de protest.

În aceste condiții, problema iminentă care trebuie rezolvată este dacă datele Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului rămân la fel.

Ministerul Educației a arătat că vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale. O posibilă măsură privind examenele se referă la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare: probele de competențe ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

În privința încheierii situației școlare, un proiect de ordin publicat în consultare publică de Ministerul Educaţiei, arată că numărul minim de calificative sau note acordate unui elev la o disciplină este de două, în anul şcolar în curs, iar situaţia şcolară poate fi încheiată fără a fi validată de Consiliul profesoral. Acest lucru s-a mai întâmplat și în perioada pandemiei, când cursurile au fost online.

Un nou protest masiv în Capitală. Punctul final: Palatul Cotroceni

Pentru vineri, reprezentanții sindicatelor au anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie în Capitală, cu 20.000 de persoane. Ziua precisă va fi comunicată după ce profesorii primesc aprobare de la Primăria Capitalei. Potrivit cererii depuse de profesori la PMB, protestul va începe la ora 11 în fața Palatului Victoria, apoi profesorii vor porni în marș până la Palatul Parlamentului, iar apoi la Palatul Cotroceni. Acțiunea de protest se va desfășura între orele 11 și 15.

„În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a anunţat liderul de sindicat Marius Nistor. Acesta a spus că deocamdată nu putem vorbi de amânarea examenelor, „dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune, dar decizia este strict a cadrelor didactice.

Sindicaliștii spun că au invitat Guvernul la discuţii pentru că doresc o soluţie în privinţa revendicărilor și așteaptă să fie chemați la negocieri.

Guvernul nu dă semne că vrea să mai negocieze cu profesorii și nici că mai are bani de dat. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmă „decizia politică de majorare a salariilor din Educație”.

„Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Între timp, parlamentari USR şi Forţa Dreptei au depus, miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă „Îndrăznesc să susţin educaţia”. Semnatarii cer creşterea imediată a salariilor profesorilor, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, începând de anul viitor.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG