Linkuri accesibilitate

Ministrul Educației: Vom prelungi anul școlar dacă greva se prelungește. Ce fac elevii care aplică la facultăți din străinătate?


 „Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar”, spune ministrul Educației, Ligia Deca.
„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar”, spune ministrul Educației, Ligia Deca.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că va prelungi anul școlar dacă greva cadrelor didactice se prelungește pentru ca toți elevii să aibă situația școlară încheiată și pentru a-și putea da examenele la clasele a VIII-a și a XII-a.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale (...). Toate [examenele] se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a spus ministrul Ligia Deca la Antena 1, preluată de News.ro.

Ea a amintit că înscrierile la examenul de bacalaureat încep de luni, 29 mai, și că vor dura până pe 7 iunie.

Totodată, spune Deca, mediile vor fi încheiate conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni, fără să explice care vor fi resursele cu ajutorul cărora va face posibilă încheierea lor în acest termen câtă vreme cadrele didactice sunt, în proporție majoritară, în grevă.

„Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închiderea mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de bacalaureat”, a explicat ea.

Ea s-a referit la absolvenții care au nevoie să se înscrie la universități din străinătate și a spus că va lua legătura cu omologii săi din alte state pentru a le explica situația.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG