Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis promite că va gira acordul care va fi încheiat între Guvern și greviștii din Educație


 Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu liderii sindicatelor din Educație
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu liderii sindicatelor din Educație

Reprezentanții sindicatelor din Educație au fost primiți marți, de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Profesorul de fizică Iohannis le-a primis greviștilor că va gira și va garanta un acord între guvernanţi şi sindicalişti.

La finalul discuțiilor dintre liderii lor de sindicat și președinte, miile de angajați din Educație așteptau în fața Palatului Cotroceni, veniți din toată țara.

Ei au scandat „Nu plecăm!”

Protestatarii au plecat marți din Piața Victoriei, sediul Guvernului României, către Palatul Cotroceni, sediul Administrației Prezidențiale
Protestatarii au plecat marți din Piața Victoriei, sediul Guvernului României, către Palatul Cotroceni, sediul Administrației Prezidențiale

Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a spus că președintele Iohannis a promis că se va implica și că va gira și va garanta acordul care va fi încheiat intre guvernanți și greviști.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a spus despre discuția cu șeful statului că a fost una „constructivă”.

Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret, înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis
Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret, înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis

„Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a spus Nistor.

„Am avut o discuție cu domnul președinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări în perioada următoare și garantarea aplicării acelui principiu al salărizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie”, a adăugat el.

În schimb, Iohannis a spus că nu poate fi emis un act normativ care să cuprindă majorări salariale, așa cum au cerut sindicaliștii. În schimb, a relatat Nistor, președintele s-a angajat ca „în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”.

Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei „sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale”, transmite Administrația Prezidențială.

Și Administrația Prezidențială a confirmat că președintele și-a exprimat „întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.”

După ce s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă la ora 12:00, sindicaliştii din Educaţie au plecat marți, în marş, din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni, acolo unde liderii de sindicat au avut la 15.30 o întâlnire cu președintele Iohannis.

Profesorii protestează nu doar la București, ci și la Cluj, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Sfântu Gheorghe.

Peste 10.000 de angajați din sistemul de educație au protestat marți, în București, față de refuzul guvernului de a crește salariile din domeniu. Potrivit organizatorilor, la protest erau aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi, însă relatările de la fața locului au estimat o prezență între 10.000 și 15.000 de protestatari.

Luni seară, cu puțin înainte de miezul nopții, Guvernul a venit cu o nouă ofertă față de sindicate și a oferit prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi 1.500 pentru cel nedidactic. Emiterea unei OUG, în care să fie legiferată majorarea salarială cerută de sindicaliști nu a fost acceptată.

Imagine de la protestul de marți, din fața Guvernului, înaintea marșului spre Cotroceni
Imagine de la protestul de marți, din fața Guvernului, înaintea marșului spre Cotroceni

Liderii de sindicat au anunțat luni că nu renunță la grevă după negocierile pe care le-au avut luni cu ministrul Muncii, Marius Budăi, și cu cel al Educației, Ligia Deca, cărora le-au cerut să transmită cererile lor guvernului.

Ei au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant cu studii de lungă durată va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

Sindicaliștii au cerut ca garantarea acestei majorări să se facă printr-un act normativ.

Propunerea sindicatelor urmează să fie transmisă de cei doi miniștri premierului Nicolae Ciucă.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că acest conflict va înceta în momentul în care Executivul și cei trei lideri ai coaliției de la guvernare vor dori încetarea sa și vor fi pregătiți să ia o decizie.

El a explicat că a cerut ca președintele Iohannis să medieze acest conflict și să aibă o întâlnire cu birourile de conducere ale celor trei federații sindicale.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că la negocierile cu sindicatele din Educație a avut mandat pentru a discuta despre cum va evolua greva și pentru a scurta termenul de 15 iulie, propus pentru discuția despre grilele salariale, pe motiv că aceste discuții au început deja.

Cât privește calendarul de examene, ministrul Educației, Ligia Deca a spus că, în cazul în care greva se va prelungi și școala va fi prelungită pentru ca mediile să poată fi încheiate.

În schimb, calendarul pentru examenele naționale nu va fi temporizat, singura amânată fiind evaluarea pentru clasa a șasea, „acea evaluare sistemică, în ideea în care există timpul necesar, după revenirea la şcoală, şi a unei scurte pregătiri, de reintrare în ritm.”

Luni a început înscrierea la examenul de bacalaureat, care se va face până pe 7 iunie.

Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, termenul va fi prelungit pentru ca toți elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, a spus Deca.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG