Linkuri accesibilitate

„Patru la purtare, pentru ignorare”. Protest masiv al angajaților din învățământ în București


Peste 10.000 de angajați din sistemul de educație protestează marți, în București, față de refuzul guvernului de a crește salariile din domeniu. Reprezentanții protestatarilor urmează să se întâlnească cu președintele țării, Klaus Iohannis.

După ce s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă la ora 12:00, sindicaliştii din Educaţie au anunţat că acţiunile de protest continuă și au plecat în marş spre Palatul Cotroceni, acolo unde vor avea o întrevedere cu președintele, potrivit unor surse. În jurul orei 15.40 profesorii au ajuns la Cotroceni.

„Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de acea grilă (de salarizare - n.r.). Am cerut răspicat, oamenii vor alt act normativ, ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu au încredere”, a afirmat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Sindicaliştii au declarat că la discuţii s-au oferit prime de 4.000 de lei la personalul didactic şi de 1.500 de lei la cel nedidactic, iar ideea privind emiterea unei OUG nu a fost acceptată.

Așadar, protestatarii vor protesta în continuare pe străzile Capitalei cu destinația Palatul Cotroceni, unde au cerut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Surse citate de Digi24 spun că președintele va discuta cu reprezentanții angajaților din învățământ.

Mitingul a început la ora 11:00 și este urmat de un marş până la Palatul Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest erau aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi, însă relatările de la fața locului au estimat o prezență între 10.000 și 15.000 de protestatari.

GALERIE FOTO: Protestul profesorilor, în imagini

Sindicaliștii au anunțat că vor sta până la ora 12:00 în Piața Victoriei. Între timp, Guvernul a anunțat pe site-ul propriu că la aceeași oră vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicaliștilor.

Sindicaliştii au anunţat luni că nu renunţă la greva generală şi i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care a precizat că profesorii sunt dispuși să se întâlnească cu președintele marți ora 16:30.

Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Bucureşti.
Sindicaliştii din Educaţie protestează în Bucureşti.

Profesorii spun că nu au obținut nimic concret în privința salariilor

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut „un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, „nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă.
Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă.

„Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Traseul protestului din Capitală

Brigada Rutieră a Capitalei a transmis că protestul va avea loc după următorul program:

  • între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;
  • între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;
  • între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;
  • între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.
  • între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

„Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

Această știre a fost actualizată.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG