Linkuri accesibilitate

Greve în Franța din cauza planului de creștere a vârstei de pensionare


Protestatarii din Franța sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare de la 62, la 64 de ani.
Protestatarii din Franța sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare de la 62, la 64 de ani.

Mai multe greve au loc marți în Franța față de planurile președintelui francez Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

E a doua acțiune de protest care are loc în ultimele săptămâni. Pe 19 ianuarie, peste 1,1 milioane de oameni au mărșăluit în cele mai mari demonstrații privind schimbările pensiilor din 2010, când președintele Nicolas Sarkozy a ridicat vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Poliția franceză se așteaptă ca un număr similar de protestatari să se alăture grevelor și acum.

Potrivit BBC, opt mari sindicate din Franța iau parte la acțiune, care a afectat activitatea școlilor, transportul public, dar și a rafinăriilor de petrol. Jumătate din cadrele didactice din școlile primare, de exemplu, participă la grevă.

În zona Parisului, transportul public de persoane a fost afectat; doar o treime din trenurile de mare viteză circulă. Unele liniile de metrou sunt închise, în timp ce Air France a anunțat că unul din zece servicii pe distanță scurtă și medie va fi anulat.

Sindicatul CGT a declarat că cel puțin trei sferturi din muncitori au părăsit marile rafinării de petrol și depozitele de combustibil TotalEnergies, mai scrie BBC.

Protestelor profesorilor li s-au alăturat și elevii de liceu, care au organizat acțiuni în fața școlilor, în timp ce studenții au spus că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris.

Guvernul Macron continuă cu reformele vârstei de pensionare în ciuda sondajelor de opinie care sugerează că două treimi dintre alegători se opun schimbărilor, care ar trebui votate săptămâna viitoare în Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez.

Fără o majoritate în parlament, guvernul va trebui să se bazeze pe republicanii de dreapta pentru sprijin la fel de mult ca și pe deputații partidelor de guvernământ.

Emmanuel Macron a declarat luni seară că schimbările sunt „esențiale atunci când ne comparăm cu restul Europei” și că trebuie făcute modificări pentru a „salva” sistemul de pensii de stat francez.

Vârsta de pensionare din Franța, de 62 de ani, este cea mai mică dintre toate marile economii europene, notează The Guardian.

La rândul său, premierul Élisabeth Borne a spus că creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani este „nu este negociabilă”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG